Hogyan kezeljük a ribizlit levéltetvekből, hangyákból és más kártevőkből

A kertészek nagy része szép, ízletes és egyedi bogyókat termeszt a földjén vagy a dachában. Mégpedig fekete ribizli. De, mint a legtöbb növény, a ribizli is nagyon fogékony a különféle betegségekre és kártevőkre..

Gyakran a levéltetvek és a hangyák megjelenésével kell megküzdenie. Ha a hangyák és a levéltetvek ribizli vannak, akkor jó minőségű és időben történő feldolgozásra van szükség. Ami azt jelenti, hogy választani kell: természetes vagy vegyszer a boltból, meg kell találnunk.

A rovarok nagyon zavarják a bogyós bokrokat. Ha a ribizli hangyák jelennek meg, akkor azonnal meg kell szabadulnia tőlük. Az elmúlt években a kerti hangyák egyre inkább megtámadták a bogyót, ami befolyásolja a betakarítás mennyiségét és minőségét. A hangyákkal való megbirkózáshoz meg kell értenie létfontosságú funkcióikat..

A hangyák fő okai a következők lehetnek: alacsony minőségű hordóközeli mezőgazdasági technológia; korai betakarítás és szárított levelek betakarítása; nagyszámú levéltetv. Ennek eredményeként a hangyák olyan helyeken telepednek le, ahol a földi halmok és utak nagy száma miatt könnyen észrevehetőek. A hangyák telepei nagyon gyorsan mozognak és új területeket alakítanak ki. És bár maguk a hangyák nem jelentenek semmit, képesek levéltetveket művelni. Fészkeket hoznak létre a ribizli gyökerei alatt, azokon a helyeken, ahol a törzskörök áthaladnak. Alapvetően a hangyák nevelik a levéltetveket, mert cukoranyagokat szabadítanak fel. Kora tavasztól a hangyák levéltetveket h
ordoznak az ágak és a rügyek mentén, majd a levelekhez mozgatják őket. Így a bokor szenved. A levéltetvek minden tápanyagot felszívnak a növényből, teljesen elpusztítják, majd a hangyák elpusztulnak.

Hogyan és mit kell kezelni a hangyákkal A kertész fő feladata a hangyák elleni időben történő küzdelem, ha ez a ribiszkén jelenik meg. Ha a ribizlien hangyák és levéltetvek jelentek meg, mint feldolgozni, többféle módszer létezik: bokrokra permetezhető vegyszerek; biológiai; mechanikus elimináció. A hangyák és levéltetvek elleni küzdelem érdekében a modern kertészet különféle kémiai és biológiai szerek alkalmazását javasolja. De az ilyen gyógyszerek általában meglehetősen magas toxicitással rendelkeznek.. A leghatékonyabb és legegyszerűbb módszert a fészkek mechanikus összeszerelésének és a helyszínről történő eltávolításának tekintik. Egy ilyen gyűjtés után jobb elpusztítani a kártevőket..

A sokféle módszer közül leggyakrabban különféle népi recepteket alkalmaznak, amelyek hosszú évek óta a leghatékonyabbak.. Az időben bevált receptek biztonságosan alkalmazhatók. A termékeket még ilyen feldolgozás után is környezetbarátnak tekintik.. Az egyszerű, időben bevált recepteket a kertészek mindig könnyebben használják telkükön, elsősorban környezetbarát termékeket kívánnak termeszteni. Általában a természetes gyógymód elkészítéséhez szükséges alapok bármelyik házban vagy helyszínen megtalálhatók.. Jobb száraz ribizli bokrokat permetezni száraz időben, egy speciális adagoló vagy házi permetező segítségével. Az alábbi receptek felhasználásával hosszú ideig megszabadulhat a levéltetvektől, és a hangyák sok éven át elhagyják webhelyét.

Népszerű gyógymódok

A legnépszerűbb gyógymódok a következők:

Illatos cickafark használata. Ez a hangyák fő ellensége. Annak érdekében, hogy a hangyák teljesen eltűnjenek, el kell terítenie a leveleket a ribizliágak körül, és a hangyák örökre elhagyják ezt a területet; A borsmenta erős illata taszíthatja a rovarokat. A mentából készült főzet segítségével a levéltetvek teljesen kiküszöbölhetők. A húslevest nagy mennyiségben kell főzni és nagyon koncentráltan elkészíteni. Hűtsük le és permetezzük a ribizlit; A kálium-permanganát könnyű oldata képes megbirkózni a levéltetvekkel, amelyeket el kell keverni egy mosodai szappan oldatával. Ehhez elég lesz egy szappant egy reszelőre dörzsölni, és forró vizet önteni rá. Amikor az oldat kihűlt, összekevernie kell kálium-permanganáttal. Használjon kb. 10-12 liter vízoldatot. A ribizli szezon elején kétszer alkalmazzuk a levéltetvektől; Megszabadulhat a hangyáktól egy barnás adagolóval (bórsav cukorral 1: 1 arányban). A bokor alá kell helyezni őket.

Jó csaliként használják, amelyről kiderül, hogy mérgező a rovarokra; A bórsavat keverhetjük élesztővel vagy lekvárral. A hatás ugyanaz lesz; Gyakran petróleumot, benzint, dízel üzemanyagot vagy klórozott mészt használnak. Az ilyen alapok felhasználása 100% -os eredményt garantál; Régóta ismert, hogy csak a nagy vörös erdei hangyák képesek legyőzni a kerti hangyákat. Az erdőben összegyűjthetők és a kertbe hozhatók. Rövid idő alatt teljesen megszüntetik a kerti hangyákat; Az egyik leghatékonyabb módszer az ammóniaoldat. Meg kell öntözniük a rovar élőhelyeket; A melasz élesztővel készített oldata megölheti a hangyákat. Egy ilyen recept hatása 2-3 óra elteltével mutatja az eredményt; A hangyafej használatával el kell temetni a hangyák fészkébe. Hamarosan nem fog rovarokat látni a helyszínen; A legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer nevezhető – a rovar élőhelyének öntözése forrásban lévő vízzel. Ez megszünteti mind a játékot, mind a hangyákat; Ha kora tavasszal öntözi a bokrokat 80 Celsius fokosra melegített vízzel, elpusztíthatja a levéltetveket, és nem károsíthatja a ribizlit.. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a levéltetvek vagy hangyák megjelenése azt jelzi, hogy a növény rossz állapotban van.. Sok tudós és gyakorló kertész megjegyezte, hogy a levéltetvek és más paraziták nem jelennek meg az egészséges bokrokon, ha a növény erős. És ha vannak, nem tudják olyan gyorsan befolyásolni a növény növekedését és a betakarítást.. Ha észreveszi, hogy különféle kártevők kezdtek megjelenni a helyszínen, ez biztos jel lehet a kertben található növények további kezelésére..

A levéltetvek kezelésének legjobb módjai népi módszerekkel Vannak bizonyos népi receptek, amelyek csak a ribizli bokrokon megjelent levéltetvekkel foglalkozhatnak. A legsikeresebbek: ha fertőzött leveleket talál és a levéltetvek képződésének kezdete, le kell szednie a sérült leveleket és meg kell égetnie őket; használjon hagymahéj tinktúráját vízzel, A kártevőket taszító termék, és nagyon egyszerű elkészíteni a terméket; mint már ismert, a hangyák a levéltetvek fő hordozói, ezért a ribizli bokrokat rögtönzött árokkal kell megvédenie, és ragadós anyagot kell bele tenni, a rovarok nem léphetnek túl rajta és meghalhatnak; ne felejtsük el, hogy tavasz elején meg kell meszelni a fákat, ez a cserjékre is vonatkozik; a hamu használata segít megvédeni a bokrokat a levéltetvektől.

Ehhez csak egy kis hamut kell öntenie a bokor alá; víz, szappan és fokhagyma oldatával. Ezzel az eszközzel időnként feldolgoznia kell a ribizli bokrokat. Gyógyszer, amely gyorsan megszünteti a levéltetveket. Vegyi anyagok használata levéltetvek és hangyák ellen Ha levéltetvek, hangyák vagy egyéb kártevők jelennek meg a ribiszkén, kémiai szerek is alkalmazhatók.. Sok kertész kis mennyiségben különféle vegyszereket használ a gyors hatás érdekében.

A leghatékonyabb eszközök: Aktara, Karbofos.

Noha a vegyi anyagnak számos előnye és hátránya van, ezeket nagy gondossággal kell használni. Mivel a vegyi anyagok erős mérgeket tartalmaznak, nemcsak az óvintézkedéseket, hanem bizonyos szabályokat is be kell tartania: A ribizlit csak addig dolgozzuk fel, amíg a rügyek megjelennek; A levelek virágzása után el kell végezni a második kezelést. De itt nagyon fontos figyelembe venni a betakarítás pillanatát. A feldolgozástól a bogyószedésig legalább 1 hónapnak el kell telnie. Növényvédők Érdemes emlékezni arra, hogy lehetetlen teljesen megszabadulni a kártevőktől. A populációk a rendszeres és erős kezelések után is megmaradnak. És bár a populációk kicsiek, mégis okoznak némi kárt a növényben.. A kártevők, ebben az esetben a levéltetvek és a hangyák számának csökkentése érdekében a közelben erősen taszító szagú növényeket ültethet..

Jól segít a hangyák ellen: menta, fodormenta, tansy, üröm, levendula.

Jól védi a levéltetvektől: macskagyökér, koriander, metélőhagyma, édeskömény, fokhagyma, körömvirág, mustár. A kertészek hibái Néhány kertész nem tulajdonít nagy jelentőséget a ribizli hangyák jelenlétének vagy a növény levéltetvek általi legyőzésének. De nagyon fontos, hogy időben megszabaduljon a kártevőktől, különben teljesen elveszítheti a növényt.. Csak védőkesztyű használatával permetezni kell. Ne felejtsd el az időjárás-előrejelzést. Ha a ribizlit az eső előtt permetezi be, akkor a védelem nem fog hatni.. A levéltetveket, a hangyákat vagy a ribizli más rovarait meg kell semmisíteni, ha jó termést akar megtartani. A rovaroktól sokféleképpen lehet megszabadulni. Ezek lehetnek vegyszerek vagy hatékony népi receptek..