Ha felismered ezt a 9 viselkedési módot, igazi nárcisztikus személyiséggel van dolgod

Egy nárcisztikus személlyel sokszor nehéz lehet boldogulni. Ezek az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az egész világ körülöttük forog, és gyakran figyelmen kívül hagyják a körülöttük élők érzéseit. A következő 9 tulajdonság általában jellemző a nárcisztikus személyekre.

1. Folyamatosan igyekeznek felvágni

A nárcisztikus emberek nem tudnak betelni önmagukkal, és imádnak felvágni a képességeikkel. Előszeretettel beszélnek ezekről, sőt, ha tehetik, mindig találnak rá alkalmat, hogy megmutassák mi az, amiben igazán jók. Ez növeli az egójukat és az önérzetüket, és a körülöttük lévő emberek csodálatából táplálkoznak.

2. Különleges bánásmódot várnak el

Mivel a saját meggyőződéseik szerint különlegesek, elvárják, hogy mások is ennek megfelelően bánjanak velük. Amikor pedig nem kapják meg azt a különleges bánásmódot, amire számítanak, dührohamot kapnak, vagy dicsekedni kezdenek, hogy valahogy meggyőzzenek másokat arról, megérdemlik, hogy megkülönböztető bánásmódban részesüljenek.

3. Jobbnak tartják magukat másoknál

A tipikus nárcisztikus személyiség nem habozik azt állítani, hogy ő a legjobb bizonyos dolgokban, és minden alkalmat megragad, hogy ezt hangoztassa. Ráadásul elvárják, hogy mindenki hálás legyen nekik az erőfeszítéseikért például egy sikeres projekt kapcsán, annak ellenére, hogy az csapamunka eredménye volt.

4. Mindenért másokat hibáztatnak

Egy nárcisztikus személy képtelen beismerni, ha hibázott, és bármire képes, hogy másra hárítsa a felelősséget. Elhárítják a felelősséget, ujjal mutogatnak másokra, és az érzelmi manipulációtól sem riadnak vissza, hogy elhitessék veled, te vagy a probléma forrása, ők pedig csak áldozatok ebben a helyzetben.

5. Nagyszerűen értenek a manipulációhoz

A nárcisztikus emberek szeretik saját maguk irányítani a narratívát, és mindent meg is tesznek ennek érdekében. A megszégyenítés, az érzelmi manipuláció gyakori eszközök egy nárcisztikus személy eszköztárában, és ezzel érik el, hogy mások kételkedni kezdjenek a saját gondolataikban, emlékeikben, meglátásaikban.

6. Folyamatosan megerősítést keresnek

Egy másik tulajdonság, ami általában jellemző a nárcisztikus személyiségekre, hogy állandó csodálatra és megerősítésre van szükségük, és a körülöttük lévők szerepe általában nagyrészt az, hogy táplálják az egójukat.

Előfordulhat, hogy közvetlen módon kérnek megerősítést, de sokszor közvetettebb módon próbálkoznak. Ha például sikert értek el valamiben, lekicsinylik az eredményeiket, és más körülményeknek, vagy a szerencsének tulajdonítják azt, hogy mások dicsérni kezdjék a képességeiket.

7. Nem képesek az empátiára

Mivel annyira el vannak telve önmagukkal, a nárcisztikus emberek nem képesek (és nem is hajlandóak) empátiát tanúsítani a körülöttük lévőkkel szemben.

Mások igényeit, véleményét és érzéseit másodlagosnak tartják a saját narratívájukhoz képest. Még az is előfordulhat, hogy lekicsinylik mások érzéseit és tapasztalatait, vagy egyszerűen kijelentik, hogy nincs idejük meghallgatni mások problémáit.

Ugyanakkor annyira hozzászoktak ahhoz, hogy a reflektorfény rájuk irányul, hogy a beszélgetés végül valahogy mindig rájuk terelődik, még akkor is, ha valaki más valamilyen problémával szembesül, ahelyett, hogy megadnák a másik félnek a szükséges támogatást.

8. Imádják a reflektorfényt

A nárcisztikus személy imád a figyelem középpontjában lenni, és ha reflektorvény véletlenül mégsem rá irányul, mindent megtesz annak érdekében, hogy változtasson ezen. Ez magában foglalhatja a beszélgetések uralását, mások tapasztalatainak lekicsinylését, vagy túlzásokkal, dramatizálással is próbálkozhatnak.

Ha nem kapják meg, amit akarnak, türelmetlenek és dühösek lesznek, és ez bizonyos esetekben akár nyilvános kirohanásokhoz is vezethet. Ők maguk semmi kivetnivalót nem látnak ebben a viselkedésben, és szívesen fordulnak ilyen szélsőségekhez, hogy a figyelem középpontjában maradjanak.

9. Érzelmileg elhanyagolnak másokat

Mivel szerintük senki más nem olyan fontos, mint ők, a nárcisztikus emberek képtelenek figyelembe venni mások érzéseit, és nem képesek érzelmileg támogatni másokat.

Ha egy nárcisztikus ember barátja vagy partnere vagy, gyakran érezheted magadat magányosnak, és tapasztalhatod azt, hogy figyelmen kívül hagynak.

A problémáid süket fülekre találhatnak, a törődés iránti igényed valószínűleg észrevétlen marad, és sokszor úgy érzed, észre sem vesznek téged. A nárcisztikus emberek érzelmileg elérhetetlennek mutatják magukat, egyszerűen azért, mert a saját világképükben senki más nem olyan fontos, mint ők.

Mások viselkedését ugyan nem tudjuk irányítani, de azt mi dönthetjük el, hogy reagálunk rá. Bízzunk az ösztöneinkben, szabjunk határokat, és ne hagyjuk, hogy a nárcisztikus emberek kedvükre irányítsanak.