Eldobjuk a dinnye magját, pedig, ha tudnánk milyen egészséges, azonnal megbánnánk

Ne dobd ki a dinnyemagot a szemétbe, hiszen rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz!

Most van a dinnyeszezon, ezért érdemes kihasználni ezt a periódust arra, hogy gyakran beleharapjunk a lédús, édes ízű, vörös húsú gyümölcsbe, amely nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, na és persze vizet, így remekül képes hidratálni a szervezetet.

A dinnyéről sok szakember úgy tartja, hogy szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, elsősorban a likopin tartalma miatt, amely a dinnye húsának vörös színéért felelős, és tulajdonképpen egy karotinoid, no és egyben egy erős antioxidáns is, amely védi a gyomrot, a prosztatát, illetve a húgyúti vezetékeket egyaránt.

Jót tesz a vérkeringésnek is, így segít megelőzni a merevedési problémákat, ezért a férfiaknak különösen ajánlott a dinnye fogyasztása.

És még ott vannak a magok, amelyeket a legtöbb ember egyszerűen kiszedi, vagy kiköpi, pedig ezeket is érdemes fogyasztani, mert a veseműködést támogatják, csak érdemes rájuk harapni, mert csak így tudnak kiszabadulni a magban található antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok.

A dinnyemagban megtalálható:

  • E-vitamin;
  • triptofán;
  • riboflavonoid;
  • B6-vitamin;

150 gramm mag 30,6 gramm fehérjét tartalmaz, és vannak benne vérnyomást szabályozó hasznos aminosavak is. Egy kisebb bögre dinnyemagban annyi magnézium van, hogy a napi magnéziumszükséglet 140 százalékát teszi ki.

Emellett még tartalmaz foszfort, vasat, káliumot, nátriumot, mangánt és cinket, és az Omega 3, Omega 6 zsírsavakról sem szabad megfeledkezni.

Érdemes a dinnyemagokat megszárítani, és porrá zúzni, ledarálni, majd hozzáadni salátákhoz, üdítőitalokhoz.