Az 50-es éveikben járó házaspárnak nincsenek gyerekei, azt mondják életük egyik legjobb döntése volt

Az 55 éves Wendy Thomas és az 51 éves Steve Thomas egy kaliforniai házaspár, akiknek nincsenek gyerekei, és két jövedelemből élnek. Ez az úgynevezett DINK életmód (dual income, no kids, vagyis két jövedelem, nulla gyerek), ami egyre népszerűbb az Egyesült Államokban.

Wendy és Steve körülbelül 20 éve házasok, és erős szociális hálózatot építettek ki hozzájuk hasonlóan gyerekmentes házaspárokkal, sőt egy DINK-klubot is alapítottak a környékükön.

Bár kapcsolatuk kezdetén még nem gondolták, hogy ezt az életmódot választják majd, és eredetileg azt hitték, lesznek gyerekeik, egyáltalán nem bánják, hogy végül nem alapítottak családot.

„Azt hiszem, hamarosan elkezdtük látni ennek néhány előnyét”magyarázta Steve Thomas. „Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy milyen pénzügyi előnye van annak, hogy egyszerre tudunk dolgozni és takarékoskodni.”

Azt is elmondták, hogy lehetőségük van utazgatni, és aktív, szórakoztató életmódot folytatnak.

„Dél-Kaliforniában nagyon magasak a megélhetési költségek. Dupla jövedelemmel kényelmes életmódot élni itt hatalmas dolog” – magyarázta Steve.

Wendy Thomas, aki korábban belsőépítész volt, 55 évesen nyugdíjba ment. Mostanában a pickleball megszállottja – ez a labdajáték a tenisz, tollaslabda és asztalitenisz elemeit vegyíti. Emellett imád fotózni, főzni és kirándulni is.

„A mamutfenyők közt vagy a tengerparton sétálni csodálatos dolog, és nagy részét képezi az életünknek, valamint a barátságainknak. Sok ismerősünkkel szeretünk együtt kirándulni, szóval igazi áldás, hogy ott élhetünk, ahol” – mondta Wendy, aki azt is elárulta, hogy amikor néhány évig kisebb gyerekek tanításával foglalkozott, látta, mennyire feszültek az újdonsült szülők, és hogy változott meg az életük.

„Amikor elkezdtük látni, mi is történik valójában, a valóságot a tündérmesével szemben, az valahogy felnyitotta a szemünket. Amikor fiatalabb vagy, és a házasságot fontolgatod, szinte egy mesebeli helyzet tárul eléd arról, hogyan fog kinézni az életed. De a gyereknevelés egyáltalán nem a gyengéknek való. Ez olyasvalami, ami mellett tényleg el kell kötelezned magadat. És ha ez olyasmi, amire mentálisan nem vagy száz százalékig kész, hogy képes legyél kezelni, akkor azt mondanám, nem feltétlenül szükséges” – magyarázta Wendy.

Ugyanakkor a nő azt is kijelentette, hogy a gyerekmentesség egyben nagyobb rugalmasságot is jelent. Ha egy barát például az utolsó pillanatban meghívást küld egy érdekes eseményre, könnyű egyszerűen csak kilépni az ajtón, ha pedig elköltöznének valahová máshová, minden további nélkül megtehetik. A házaspár tavaly például több mint egy hónapon át utazgatott, amit a kisgyerekes családok nem tehetnek meg olyan könnyen.

„Ez nem azt jelenti, hogy a gyerekes szülőknek nem lehet hosszú, boldog, egészséges házasságuk, vagy, hogy a gyerek nélküli párok soha nem válnak el” – mondja Steve. „Ezek a dolgok megtörténnek, de egyszerűen csak nagyon sok értelme van annak, ahogy mi élünk.”

Bár többen azt mondják a párnak, hogy kimaradnak valamiből, vagy a jövőben esetleg magányosak lehetnek, ők egyáltalán nem bánják a döntésüket, ugyanakkor nem is próbálnak meggyőzni másokat a saját életmódjukról, egyszerűen csak élvezik azt.

A gyerek nélküli életmód egyébként egyre népszerűbbnek számít. Az amerikai népszámlálási hivatal szerint 2018-ban több mint minden hetedik 40 és 44 év közötti nő volt gyerektelen, míg 1976-ban csak minden tizedik. Egy másik statisztika szerint pedig az 55 éves vagy idősebb amerikaiak 16,5%-a volt gyermektelen 2018-ban.

Közben az Y (más néven ezredfordulós vagy millennial) és Z generációk tagjai, akik már szülőkké váltak, sokszor nyomasztónak érzik a helyzetüket, és sokan fizetéstől fizetésig élnek, miközben egyre elszigeteltebbnek érzik magukat. Forrás