Apjának adományozta májának egy részét, hogy megmentse az életét

Egy minnesotai apa egyre súlyosbodó májbetegséggel küzdött, de új esélyt kapott az életre, amikor a lánya donorként segített rajta.

Apjának adományozta májának egy részét, hogy megmentse az életét

A 62 éves hitelügyintéző Mike Maudal hat évvel ezelőtt készült nyugdíjba vonulni, amikor rutinellenőrzésre ment orvosához. A vérképek alapján valami komolyabb betegségre gyanakodott az orvos, ezért elküldte Mike-t a Mayo Clinic-re további vizsgálatokra.

Mint kiderült, Mike a nem alkoholos zsírmáj (NASH) agresszív formájával küzdött, ami akár májelégtelenséggé vagy cirrózissá is fejlődhetett idővel.

Mike-ot “nagyon meglepte” a diagnózis, az állapota javulása érdekében kezdetben gyógyszeres kezeléseket és étrendváltoztatást írtak fel az orvosok. Két évvel később, 2018-ban az orvosok azt mondták, hogy annyira romlott az állapota, hogy már csak a májtranszplantáció segíthet rajta.

Mike felesége, Cindy és a 23 éves lánya, Molly is egy ideje úgy vették észre, hogy a férfi testi-lelki ereje egyre csak hanyatlik.

“Nagyon nehéz volt látni, hiszen egyre betegebb és gyengébb lett, és a mindennapi feladatokat is alig tudta elvégezni” – mondta Cindy Maudal.

Molly Maudal, az egyetlen gyermekük elmondása szerint leginkább az rázta meg, hogy látta, amint apja szellemi állapota egyre rosszabb lesz. A súlyos májbetegségben szenvedő embereknél ez gyakran előfordul, mert a máj nem tudja eltávolítani a vérből a toxinokat.

“Mindig nagyon vidám volt, és viccelődött, és az emberek a humora miatt imádták őt. Most pedig olyan volt, mintha a személyisége megváltozott volna” – mondta a lánya.

Mike Maudalt felvették a májtranszplantációs várólistára, de az orvosok aggódni kezdtek amiatt, hogy nem lesz elég ereje ahhoz, hogy kivárja, míg kap májat egy elhunyt donortól. A család ekkor tudta meg, hogy egy egészséges élő személy is segíthet a férfin.

Az élő donor májának csak egy részét használják fel, a donor máj néhány hónapon belül visszanő a normál méretre és teljes kapacitással működik.

Amikor Cindy Maudalról kiderült, hogy nem megfelelő donor a férje számára, érdeklődni kezdtek a közeli családtagoktól, barátoktól, hogy valaki vállalná-e a donor szerepét, de nem találtak megfelelő személyt.

És bár Mollynak megfelelő volt a vércsoportja, kezdetben nem akarták hagyni, hogy ő legyen az adományozó, hiszen még fiatal volt, előtte az élet. Molly azonban egy idő után nagyon határozottan kijelentette, hogy ő szeretne lenni a donor.

Alig két hónappal később, június 11-én megtörtént a májátültetés. A körülbelül négy órás transzplantációs műtétet három sebész végezte, a vezető Julie Heimbach, a Rochester-i Mayo Clinic Transplant Center igazgatója volt.

“Több éve követem nyomon Maudal úr egészségi állapotát, sajnos egyre rosszabbul lett, így tehát a transzplantáció volt az egyetlen megoldás számára. Örülök, hogy jól sikerült a műtét” – mondta Heimbach.

Az Egyesült Államokban 2017-ben elvégzett 8000 májátültetés közül csak körülbelül 360 esetben volt élő személy a donor. A Mayo Clinic szerint azonban több mint 11 ezer ember van regisztrálva a májtranszplantáció várólistájára. Az élő donor májtranszplantáció életmentő lehet a gyermekek esetében, akik számára nehéz lehet megfelelő elhunyt donortól szerveket találni. Ahhoz, hogy valaki élő donor legyen, általában csak megfelelő vércsoporttal kell rendelkeznie, és teljesítenie kell az átültetésre vonatkozó egészségügyi követelményeket.

“Június 11 volt az a nap, amikor megtudtuk, hogy gyereket várok, és 24 évvel később ugyanezen a napon Molly új életet adott az apjának” – mondta hálásan Cindy Maudal.  Forrás