20 év után kiengedték a börtönből a nőt, akit tévesen ítéltek el négy gyereke megöléséért

Kathleen Folbigg, egy ausztrál nő, akit négy gyereke megölésének vádjával ítéltek el 2003-ban, 20 évet töltött börtönben, de 2023 júniusában kegyelmet kapott. Az új-dél-walesi legfelsőbb bíróság úgy döntött, a bizonyítékok, amiknek alapján 20 éve meghozták az ítéletet, nem voltak hitelesek.

A most 56 éves Kathleen Folbigg örömmel fogadta a bíróság döntését, de hangsúlyozta, hogy ártatlanságának bizonyítékait évtizedekig figyelmen kívül hagyták és elutasították.

„A rendszer inkább engem hibáztatott ahelyett, hogy elfogadta volna, hogy néha a gyerekek hirtelen, váratlan és szívszorító módon meghalhatnak” – mondta a nő.

Kathleen Megan Folbigget 2003-ban ítélték el gyerekei meggyilkolásáért. Kathleen mindvégig azt állította, hogy ártatlan, és hogy mind a négy gyereke természetes halált halt.

A 2019-es első vizsgálat megállapította, hogy a bizonyítékok megerősítették Kathleen bűnösségét.

A Thomas Bathurst volt főbíró vezette második vizsgálat azonban 2022-ben felülvizsgálta az ítéletet, miután új bizonyítékok kerültek elő, amik arra utaltak, hogy két gyereknél olyan genetikai rendellenességet találtak, ami valóban a halálukat okozhatta.

Michael Daley, az főügyész júniusban kegyelmet adott Kathleen Folbiggnek, miután Bathurst vizsgálata megállapította, hogy mindegyik ítélet mögött jogos gyanú állt.

A négy gyerek 1989 és 1999 között halt meg, 19 nap és 19 hónapos koruk között.

Kathleen első gyereke, Caleb 1989-ben halt meg, mindössze 19 napos korában, őt követte Patrick, aki 1991-ben, 8 hónapos korában halt meg, miután görcsrohamok miatt megvakult. Sarah 1993-ban, 10 hónapos korában halt meg, Laura pedig 1999-ben, 18 hónapos korában.

Az első három halálesetet eredetileg a hirtelen csecsemőhalál szindrómának tulajdonították, ez a baba nagyjából egyéves koráig előforduló váratlan, előzmények nélküli elhalálozását jelenti, amelynél utólagos vizsgálatok se tudják felderíteni a pontos okot.

Laura halála volt az első, ami gyanút keltett, miután a halottkém meghatározatlanként jelölte meg a halál okát.

A rendőrség nyomozni kezdett, és bár Kathleen Folbigg akkori férje, Craig kezdetben a nő pártjára állt, később meggyőződése lett, hogy valóban a felesége ölte meg a gyerekeiket, és ellene tanúskodott a bírósági tárgyalás során, amelynek végén az anyát bűnösnek találták.