Így készíts gyönyörű minikertet nagyon egyszerűen

A minikertek pontosan azok, amikre az ember a név hallatán gondol: olyan kis méretű, beültetett, berendezett kertek, amik egy egész kis világot rejtenek magukban. Egy minikertet megépítéséhez nincs szükség semmilyen különleges eszközre vagy anyagra, és akár a szabadban, akár házon belül is díszítheted vele portádat.

Ha tehát nincs helyed egy teljes méretű kertnek, vagy csak szeretnéd valamivel feldobni otthonodat, akkor az alábbi cikk neked szól!

1. Válassz egy témát minikertednek

Habár nem muszáj, az elkészítést nagyban megkönnyíti, ha kiválasztasz egy konkrét témát minikertednek. Például meglehet, hogy egy erdei tisztást szeretnél kialakítani, vagy egy sziklakertre vágy, esetleg valamilyen tengerparti jelenetet próbálsz megörökíteni egy trópusi tájról. Ez a döntés segít majd összeszedni, hogy mi mindenre lesz szükséged a kert megépítéséhez.

2. Tervezd meg a minikertet

Készíts egy vázlatos rajzot megálmodott minikertedről. Nem muszáj, hogy szép vagy részletes legyen, csak legyen előtted egy fizikai kép, ami alapján elrendezheted majd a kert elemeit. Egy rajz továbbá segít aprólékosabban megtervezni a kertet, így nem kell minden részletet fejben tartanod. Készíts egy listát is azokról a dolgokról, amikre szükséged lesz. Ha például egy tengerparti jelenetet tervezel, akkor jelöld meg, hogy hová szeretnél kagylóhéjakat elhelyezni, és így tovább.

3. Válassz helyet minikertednek

Döntsd el, hogy hová szeretnéd elkészíteni minikertedet, illetve, hogy milyen tárolóban készül majd el. Gyakorlatilag bármit használhatsz tárolónak, ami képes megtartani magban a virágföldet, és elvezetni alóla az extra locsolóvizet (tehát legyen lyukas az alja). A minikert végső helye határozza majd meg, hogy milyen növényeket ültethetsz bele, hiszen nem mindegy, hogy árnyékos vagy napos helyre kerül majd a kert.

4. Válaszd ki a növényeket

Az alapján válassz növényeket minikertedbe, hogy kint, bent, napos vagy árnyékos helyen szeretnéd majd tartani őket. Ha sikerült leszűkíteni a lehetőségeket, válogass az olyan növények közül, amelyek még kisebb méretükben is felnőtteknek tűnnek (mint például a bonsaiok). Próbálj összefüggő színeket választani, a textúrákat és a méreteket azonban érdemes variálni, hiszen ez vizuális mélységet kölcsönöz majd minikertedben.
Íme néhány miniatűr növény, amiket érdemes kipróbálni:

•    Varjúháj
•    Keskenylevelű kakukkfű
•    Korzikai menta
•    Kövirózsa
•    Ír moszat
•    Rózsaszín angyaltrombita
•    Díszeper

•    Gyepes veronika
•    Kúszó boróka
•    Szacuki azálea
•    Páfrányfenyő

5. Ültesd el a növényeket

Töltsd fel a kiválasztott növénytartó alját egy réteg kaviccsal, ami segít majd a víz elvezetésében. Ez után jöhet a virágföld, majd bele a választott növények. Rendezd el őket a terveid szerint, de persze ne félj eltérni tőlük. Használj továbbá lapos köveket és más, a klasszikus kertépítészetben használt elemeket, természetesen mini méretben.

6. Helyezd el a díszeket

Miután az alapvető elemek (növények, kövek stb.) a helyükre kerültek, elkezdheted ténylegesen berendezni minikertedet. Attól függően, hogy milyen jelenetet szeretnél alkotni, helyezd el válogatott díszeidet. Az apró madáritatók, talicskák, vödrök, padok, székek, asztalok, kerítések minden kertben jól mutatnak, ha viszont egy tengerparti jelenetet álmodtál meg, akkor használj homokot, apró napozóágyakat, kagylókat és így tovább. Nincsenek szabályok!

loading...