Ne irtsd ki ezt a növényt! Az egyik leghatásosabb gyógynövény és nem is tudsz róla!

Számos olyan gyógynövény létezik, amelyet a legtöbben csak gazként, gyomnövényként ismernek.

Ez a gyakori növény, amelyről most szó lesz, szinte minden kontinensen megtalálható: az útifűről csak kevesen tudják, hogy milyen hasznos gyógynövényt tisztelhetünk benne!

Két fajtája a keskeny – és a széleslevelű útifű, és a múltban gyógyászati célokra mindkét fajtát alkalmazták. A gyógynövények szakértői ugyanakkor az ehető levelű, széles típust tartják hatásosabbnak.

A széleslevelű útifű levelei nemcsak ehetőek, de bővelkednek a szervezet számára hasznos, annak működését támogató anyagokban. Sok kalcium, többféle vitamin (így különösen K-vitamin), valamint jelentős mennyiségű egyéb ásványi anyag található bennük. A K-vitaminnak jelentős szerepe van a véralvadásban, valamint a szív és érrendszer, továbbá a csontok egészségének biztosításában.

A nyers leveleket fogyaszthatjuk salátába keverve, de semmiképpen sehőkezeljük.

Hatékonyan gátolja a mikróbák szaporodását, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, nyugtató hatása van a bőrre rovarcsípés, valamint felületi sebek esetén.

Meggyorsítja a sebet gyógyulását, hála aukubin tartalmának. Allantoin tartalma révén pedig támogatja a hámszövet gyorsabb regenerálódását. Összehúzó hatással rendelkezik, így segíti a megfázás és a hasmenés tüneteinek enyhítését.

Mind magvait, mind pedig leveleit alkalmazzák nyákoldóként, vízhajtóként, valamint hashajtóként is.

Két olyan klinikai vizsgálatot is végeztek Bulgáriában, amelyek során az útifű meglepően hatásosnak bizonyult a krónikus hörgő gyulladással szemben. Csökkentette az irritációt, és egy nyugtató filmréteget képezet a nyálkahártyán.

Levelei gazdagok C-vitaminban, így támogatja az immunrendszer működését, A-vitamin tartalmának hála pedig csökkenti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, és elősegíti a szem egészségét.

Fogyasztható teaként is: fogjunk egy evőkanál friss vagy szárított egész növényt (gyökeret, magokat és leveleket), és öntsük le forrásban lévő vízzel.

Ázzon benne 10 percen át, majd leszűrést követően mézzel édesíthetjük.

Naponta egy-kettő csészényit érdemes fogyasztani ebből a teából, amennyiben a cél a hasmenés, a megfázás, vagy a láz tüneteinek enyhítése.

Segít a gyomorfekély, és más emésztőrendszeri gyulladások enyhítésében, illetve tonikként is alkalmazhatjuk sebtisztításra, leégés, kiütések, vagy ekcéma kezelésére.

Terhes és szoptató nőknek ajánlott elkerülni, mivel erre vonatkozóan nem végeztek kutatásokat.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk!