Mesterséges intelligenciával alkották meg a Duna TV új műsorvezetőjét, Bíró Adát

A Delta tudományos híradó a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő műsora, ami több éves kihagyás után 2023-ban ismét adásba került Fejős Ádám műsorvezetésével, és úgy tűnik, most valóban elhozta a jövőt a tévénézőknek. Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetőt alkottak meg.

Fejős Ádám műsorvezető társa, Bíró Ada, a legfejlettebb technológiával készült mesterséges intelligencia és egyedülálló a hazai televíziózásban.

Bíró Ada egy mesterséges intelligencia segítségével életre hívott nyelvi és videós modell, létrejöttének pontos részleteit azonban nem árulták el, mivel ez „üzleti titoknak” minősül.

„Mindent, amit látnak és hallanak, egy számítógép rakott össze, minimális emberi segítséggel” – fogalmazta meg maga Bíró Ada, miután köszöntötte a nézőket.

Bár a pontos folyamatba nem kaptunk bepillantást, azt azért megtudhattuk, hogy Adát több mesterséges intelligencia modell együttes használatával alkották meg, és ahogy azt Fejős Ádám megfogalmazta, ő „igazából még csak egy kisgyerek”, és a nézők szeme láttára, adásról adásra fejlődik majd.

„A legmodernebb nyelvi modellt használtuk ahhoz, hogy szépen beszéljek magyarul, a legújabb videós modellt használtuk ahhoz, hogy megmozduljak” – folytatta Ada, és az AI technológiával létrehozott műsorvezető valóban meglepően élethűen néz ki, és képes lekövetni a természetes emberi mozgást és mimikát.

Bár a mesterséges intelligencia fejlesztése rohamosan fejlődik, Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja szerint ez nem olyasmi, amitől tartanunk kellene, hiszen célja az ember megsegítése.

Azt is elmondta, hogy fontos megjegyezni, nincs jó vagy rossz technológia, a lényeg, hogy mire és milyen területen alkalmazzuk azt, bár természetesen minden innovációnak megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt.

„Az elmúlt évtizedben a digitalizáció kapcsán nagyon sokat beszélünk arról, hogy milyen módon átalakul a munka világa, és a mesterséges intelligencia az a trend, ami mindenképpen egy ugrást fog jelenteni. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája. Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás, a mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik” – mondta Szűts Zoltán.