A foghúzás 5 leggyakoribb oka

A megannyi megelőzési, kezelési és kozmetikai opciónak köszönhetően a foghúzás gyakran a fogorvosok legutolsó választása. Gyakran elég egy gyökérkezelés, egy tömés vagy más beavatkozás, és a fog minden különösebb gond nélkül megmenthető. Vannak azonban olyan esetek, amikor a páciens szája vagy általános egészsége érdekében a fog eltávolítása az egyetlen járható út.
Szóval melyek ezek a helyzetek, és mikor van esély arra, hogy a fog valamilyen más módszerrel még megmenthető? Íme a foghúzás leggyakoribb okai.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogakon felhalmozódó lepedék és fogkő elkezdik lebontani a fogakat védő zománcréteget. Ilyenkor előbb vagy utóbb lyukak alakulnak ki a fog felületén, és a fog belső, érzékenyebb részei fedetlenné, védtelenné válnak. Ezért jár a fogszuvasodás érzékenységgel és fájdalmakkal.

Ha egy páciens évente legalább két alkalommal ellátogat fogorvosához, akkor az időben felfedezheti a kialakulófélben lévő fogszuvasodást. Ilyenkor a fog általában egy egyszerű töméssel megmenthető. Ha a szuvasodás elég mélyre hatol, akkor gyökérkezelésre és/vagy korona felhelyezésére is szükség lehet.

Sajnos sok páciens túl sokáig halogatja a fogorvosi kezelést, és csak akkor kérnek időpontot, amikor elviselhetetlenné válik a fájdalom szájukban. Ezek már általában sürgősségi esetek, hiszen a fájdalom mellett pirosodás és duzzadás is kialakulhat – a fertőzés gyakori tünetei. Ezeket a fogakat ritkán lehet megmenteni, és végleges eltávolításukra lesz szükség.

Fogínybetegség

A fogínybetegség a fogak elvesztésének egyik leggyakoribb oka. Ez periodontális betegségként is ismert gyulladás a száj puha és kemény tartószöveteit támadja meg.

A fogínybetegség első és „enyhébb” stádiuma a gingivitis. A gingivitis egyik legelső tünete a fogmosáskor vagy fogselyem használatakor vérző fogíny. A páciensek ezen kívül pirosodást és duzzadást is tapasztalhatnak, illetve tartós kellemetlen leheletre is felfigyelhetnek. A gingivitis szerencsére gyógyítható, ha az ember időben fogorvoshoz fordul vele, és szigorúan odafigyel szájhigiéniájára.

Ha azonban nem kezelik időben, akkor a ginvivitis a következő stádiumába léphet át – ez az úgynevezett periodontitis, ami már maradandó károkat okozhat a fogínyben és az állkapocs csontozatában. Ahogy a baktériumok tönkreteszik a fogínyt, a fogak gyökerei fedetlenné válnak és a baktériumok könnyedén eljuthatnak az állkapocsig. Ekkorra a fogak kilazulnak és ki is hullhatnak a helyükről.

Ilyenkor azonnali fogorvosi beavatkozásra van szükség, hogy a sérült fogakat biztonságosan el lehessen távolítani. Ezt követően a fogorvos a periodontitis kezelésével foglalkozik majd. Tudjon meg többet azonban a fogínygyulladás kezeléséről, annak lehetőségeiről!

Sűrű fogazat

A sűrű fogazat akkor fordulhat elő, amikor az állkapocs nem elég nagy, hogy az összes maradó fog kényelmesen elférjen rajta egymás mellett. Ilyenkor a fogak szabálytalan szögekben bújnak elő az ínyből és elfedik egymást.

Ilyenkor a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt bizonyos fogak eltávolítására lesz szükség. Egy-két fog kihúzásával megfelelő körülmények alakíthatók ki a többi fog helyrehozásához.

Impaktált fogak

Ha egy fog nem képes megfelelően előbújni a fogínyből, hanem úgy próbál kinőni, hogy a környező fogakat zavarja ezzel, akkor impaktáltnak nevezzük. Életük során többen is megtapasztalják ezt bölcsességfogaikkal, amelyek hajlamosak helytelen irányban növekedni. Ezért szokás eltávolítani őket, mielőtt további problémákat okozhatnának.

Az impaktált fogak tünetei a fájdalom, a felduzzadt fogíny, a fejfájás és a fogak elmozdulása. Az impaktált fogakat minden esetben el kell távolítani, különben fertőzések is kialakulhatnak az ember szájában (a kellemetlen fájdalomról nem is beszélve).

Trauma

A karambolok, sportbalesetek de akár egy rossz lépés is olyan traumákat okozhat az ember szájában, amelyek után egy vagy több fog eltávolítására is szükség lehet. A fogak többféle trauma hatására is megrepedhetnek, letörhetnek vagy kilazulhatnak helyükről. Az, hogy muszáj-e eltávolítani őket a sérülés súlyosságától függ.

Ha a fog súlyosan sérült és a kár a gyökereket is eléri, akkor a fertőzés elkerülése érdekében el kell azt távolítani. Kevésbé súlyos esetekben a fog különböző fogorvosi módszerekkel javítható, habár egy gyökérkezelésre még ilyenkor is szükség lehet.