Hogyan kerüljük el a kullancsokat? Az erdész egy filléres trükköt mutatott…

Sajnos az elmúlt évtizedek során a kullancs populáció növekedése töretlen, amelyhez a környezet felmelegedésén túl a kullancsirtás lehetőségeinek bekorlátozása is hozzájárult.

Ilyen szempontból különösen negatív az enyhébb telek utáni prognózis: ilyenkor ugyanis nem gyengül meg a kullancs állomány, és nagy számban vannak jelen az erdőkben, a réteken, de még az utóbbi időben a parkokban, és a magánházak kertjeiben is ezek a kellemetlen és veszélyes kártevők.

A Lyme-kóron és az agyvelő gyulladáson túl a kullancsok ma már egyre több veszélyes betegséget terjesztenek.

Amennyiben rendszeresen ki vagyunk téve a kullancs csípés kockázatának, megfelelő megoldás lehet a védőoltás, de a megelőzés más szempontból is igen hasznos!

A kullancs csípést számos kisebb intézkedés összehangolásával jó eséllyel megelőzhetjük: egyrészt viseljünk hosszabb szárú nadrágot és hosszabb ujjú világosabb ruhákat, így a kullancs nehezebben tud eljutni a bőrünkig, és a ruhánkon mászó kullancs azonnal feltűnik majd.

Számos olyan riasztó szer is létezik, amely meglehetősen nagy hatékonysággal tartja távol ezeket a kellemetlen kártevőket! A boltban kapható kémiai szerek mellett sokan esküsznek bizonyos természetes olajok használatára, mint például a borsmenta, amelyet nagyon utálnak a kullancsok, és elkerülik!

Ha már bennünk van a kullancs: eltávolítható csipesszel vagy a gyógyszertárban kapható speciális lasszó csipesszel. Eltávolításért orvoshoz is mehetünk.

Következzen viszont az ígért trükk, amelyet állítólag egy erdész osztott meg: Miután hazaértél az erdei sétáról, egy szösztelenítő hengert húzz végig a ruhádon, bőrödön. Ha a ruhán, vagy a bőrödön a csípésre készülő, és megfelelő helyet kereső kullancs mászik, az rá fog ragadni a hengerre.

Nem kerül semmibe, de növelheti a biztonságudnkat!

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!