Ezt tedd a tyúkok ivóvizébe, hogy gyorsabban fejlődjenek és egészségesek legyenek!

Egyre többen tartanak tyúkot háztájon, mert a saját nevelt baromfi sokkal egészségesebb, mint a bolti változata. Ha megfelelően etetjük és itatjuk őket, akkor hamar fognak felnőni, és az egészségüket is megtartják. A Twice.hu most elárulja neked, hogy mivel kell itatni a tyúkokat, hogy hamar felnőjenek.

A tyúkok mindenevők, ami azt jelenti, hogy növényi és állati eredetű táplálékokat egyaránt fogyasztanak, mint például gabonaféléket, gyümölcs és zöldség maradványokat, füvet, rovarokat. Fontos azonban, hogy mindig kiegyensúlyozott, a szükségleteiknek megfelelő táplálékot kapjanak.

A tyúkok napközben füvet vagy különféle rovarokat esznek, attól függően, hogy, ha szabadtartásban vannak, milyen táplálékhoz jutnak hozzá.

Vannak, akik fokozottan odafigyelnek arra, hogy változatos és egészséges táplálékhoz jussanak a baromfik, gyümölcsöt, zöldséget vagy korlátozott mennyiségű gabonát, például kukoricát és zabot adnak nekik.

Hogyan tartsuk tisztán a tyúkok vizes edényét?

Nagyon fontos, hogy a tyúkok mindig tiszta vízhez jussanak. Vannak direkt erre a célra kialakított tartályok, amelyek adagolják a vizet, nem engedik, hogy egyszerre túl sok kifolyjon.

Ne felejtsünk naponta tiszta vizet adni a tyúkoknak, hogy elkerülhessük a megbetegedést.

Ugyanakkor ne feledjük, hogy a víztartályt – akárcsak az ételtartó edényt – rendszeresen tisztítani kell. Minden második nap teljesen ürítsük ki a vizet az itatóból, tisztítsuk meg fehér ecettel, öblítsük le jól, majd töltsük fel tiszta vízzel.

Egy fontos hozzávaló, amit ne felejtsünk el beletenni a csirkék vizébe!

A szakértők szerint van egy olyan hozzávaló, amely erősíti a tyúkok immunrendszerét, és elősegíti a fejlődésüket is. Ez a hozzávaló abban is segít, hogy nagy tyúkokat neveljünk.

Ha egy kis ecetet teszünk a csirkék itatójába, sokkal egészségesebbek lesznek, elősegíti az emésztésüket, és jobban elkerülik őket a betegségek. A nyári kánikulában az ecetes víz segít leküzdeni a kiszáradást.

Az sem mindegy, hogy mennyi ecetet adunk a tyúkok vizéhez, 3 liter vízhez keverjünk egy evőkanál ecetet. Az enyhén savas vizet kedvelik a tyúkok, ennek következtében többet is esznek, ezzel pedig a súlyuk is jobban gyarapszik.