A gyerekeik nem tudnak írni, olvasni! “Majd, ha szükségét érzik, megtanulják!” – vélik a szülők

A szülők beismerték, a gyerekeik azért analfabéták, mert ők túlságosan lazán veszik az oktatásukat, és nem erőltetnek semmit. Liadhan és Richard “természetközeli szülőknek” tartják magukat, sátorban laknak, úgy élnek, mintha állandóan táboroznának, és kerülik a hagyományos oktatási formákat.

A gyerekeik nem tudnak írni, olvasni! “Majd, ha szükségét érzik, megtanulják!” - vélik a szülők

Az ausztrál Parental Guidance című tévéműsorban az ötgyermekes anyuka, Liadhan így nyilatkozott: „Természetesen közelítjük meg a családban a tanulást, inkább teret biztosítunk arra, hogy magukba szívják az élet dolgait, és gyakorlat által tanuljanak”.

A szülők azt is elmondták, hogy egyáltalán nem követik a megszabott tantervet.

“Öt gyerekünk van. A két nagyobb tud olvasni, a többi három felismeri a szavakat, de még nem olvassák össze. Látjuk, hogy folyamatosan fejlődnek, idővel nagyon jól fognak olvasni” – mondta Richard.

“Egyesek pánikba esnek, amikor megtudják, hogy nem tudnak olvasni. Mi pedig azt mondjuk, hogy, majd akkor fognak olvasni, amikor készen állnak rá” – mondta az apuka.

A gyerekeik nem tudnak írni, olvasni! “Majd, ha szükségét érzik, megtanulják!” - vélik a szülők

A három kisebbik gyerek 5, 7 és 9 éves, szüleik nem aggódnak értük, hiszen a két nagyobb is 9 és 10 éves korában kezdett el olvasni.

Az ausztrál nézők teljesen kiborultak a pár nézeteitől, sokan “bántalmazással” vádolták őket, amiért megfosztották gyermekeiket az írás-olvasás élményétől.

“Az ausztrál szülők nagyon idegesek lesznek, ha a gyerekek a lehető leghamarabb nem kezdik el a tanulmányaikat, és nem fejlődnek időben. A világ minden tájáról vannak azonban bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy emiatt nem kell stresszelni. A skandináv oktatási rendszer például valóban a játékra összpontosít, sokan még hat-hét éves korukig sem kezdik az olvasáshoz szoktatni a kicsiket, csak, amikor készen állnak. Érdekes módon 11 éves korukra felzárkóztak, sőt túlszárnyaltak olyan országokat, mint pl. Ausztrália… nyomás nélkül.” – mondta Dr. Justin Coulson, pszichológus.