A májfolt nem végleges! Így szabadulj meg tőle!

Ha megszüntetjük a kialakulás okát, a bőr újra visszanyeri egyenletes színét.

Bőrünk rendkívül érzékeny jelzőrendszer. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hol, és milyen jellegű elváltozásokat észlelünk rajta.  A májfolt ő szabálytalan barna foltokban megnyilvánuló bőrjelenség, mely elsősorban az arcon jelenik meg. A foltok főleg a homlokon, a szem körül, a halántékon és a száj körül válnak láthatóvá. Feltűnését mindenképpen jelzésként kell értékelni, mert bélműködési problémákra, illetve az emésztési traktus zavaraira vagy hormonális elváltozásokra utalnak. Neve onnan ered, hogy nagyon gyakran vírusos vagy gyulladásos májfunkciós zavar húzódik meg a háttérben. Májfoltok kialakulása nagyon gyakori a terhesség során, vagy a változó kor idején, de fogamzásgátló gyógyszerek is előidézhetik.

Nem végleges bőrelváltozás! Ha megszüntetjük a kialakulás okát, a bőr újra visszanyeri egyenletes színét.

Az alábbi tanácsok segítenek a máj regenerálásában:

Májborogatás:

A májborogatáshoz szüksége lesz egy melegítőpalackra, egy borogatókendőre, egy pamutkendőre, egy nagy kéztörlőre, egy tálra és lehetőleg egy zacskós cickafarkfűteára. A cickafarkfűteát öntse le 2 dl forrásban lévő vízzel, és 10-15 percig hagyja állni. A borogatókendőt tegye az edénybe, és öntse rá a teát (ha nincs tea, akkor csak forró vízzel). Öntse ki a folyadékot, és hagyja a tálban a kendőt kissé hűlni, mielőtt kicsavarná. Ellenőrizze, hogy kellemes-e a kendő hőmérséklete (legyen meleg, de ne legyen forró!). Feküdjön le, a májára (a has jobb felső része) pedig helyezze fel a meleg, nedves kendőt, erre tegye rá a száraz pamutkendőt, majd erre a nagy kéztörlőt, és mindezek tetejére, esetleg a kéztörlő alá a melegítőpalackot. Tartsa fent a borogatást kb. 30 percig, míg nem érzi, hogy kellemesen ellazult. Ha ideje engedi, a borogatás eltávolítása után további 20 percig maradjon fekve és pihenjen tovább.

A májborogatás hatására javul a máj vérkeringése és méregtelenítő funkciója

Tanácsok májregeneráláshoz:

• Egyen kifejezetten zsírszegényen, ha túlsúlyos vagy zsírmájban szenved – ehhez következetesen tartsa magát.
• Normális mennyiségben fogyasszon fehérjét. A túl sok fehérje májkárosodás esetén nem hasznos, inkább ártalmas, májzsugor esetén pedig kifejezetten veszélyes. A növényi fehérjék jóval kisebb terhelést rónak a májra, mint az állati eredetűek.
• Tartózkodjon a cukortól! Ez mindenkire, de különösen a túlsúlyosokra és a zsírmájban szenvedőkre érvényes.
• A finomlisztből készült pékáru helyett teljes őrlésű termékeket egyen, ha ezek megemésztése nem jár panaszokkal. A teljes őrlésű pékáru sokkal laktatóbb, több benne az A-vitamin és az ásványi anyag, és kevésbé emeli meg a vércukorszintet.
• Egyen olyan sok salátát, zöldséget és gyümölcsöt, amennyit csak bír! A párolt vagy enyhén sült, grillezett zöldség könnyebben emészthető, mint a nyers, vagy mint a túl sok gyümölcs.
• Ha májbeteg, részesítse előnyben a magas omega-3 zsírsavtartalmú ételeket, és lehetőleg csökkentse minimálisra az omega-6 zsírsavakat tartalmazó ételek arányát étrendjében.
• Csak könnyen emészthető ételeket egyen. Ne hallgasson mások, ill. mindenféle könyvek tanácsaira, ha úgy tapasztalja, hogy az azokban szerepelő élelmiszerek önnek panaszt okoznak. Hallgasson a saját szervezetére!
• Igyon minél több folyadékot! Amit a mája nem képes méregteleníteni, azt a veséinek kell kiválasztania. Naponta legalább két liter vizet igyon meg. Tartózkodjon az alkoholos italoktól, a tejes italoktól (legalábbis nagy mennyiségben), valamint az üdítőktől és kólaféléktől. Igyon inkább vizet vagy édesítetlen herbateát.
• Lehetőleg biológiai termesztésből származó élelmiszert fogyasszon. Ezzel elkerüli, hogy káros anyagok, pl. növényvédőszer-maradványok kerüljenek a szervezetébe, amelyeket szintén a májának kell lebontania.

Hatásos májvédelem a gyógynövények erejével:

A táplálkozás mellett bizonyos májvédő hatású gyógynövényeket is ajánlatos alkalmazni. Ezek a májtisztítás és májgyógyítás nélkülözhetetlen eszközei. Az articsóka leveleiben találhatók azok az értékes hatóanyagok, amelyek támogatják a máj- és epeműködést
Szedjünk nagy dózisú articsókakivonatot, naponta háromszor egy kapszula dózisban, fél órával étkezés előtt. Aki nem jól tolerálja az articsókát, helyettesítheti kurkumával, szintén kapszulás kiszerelésben – ennek adagolása és szedése megegyezik az articsókáéval. Ezek kúraszerű szedése feltétlenül javasolt, ha már kimutatták a májbetegséget vagy a májműködés valamilyen szintű zavarát (pl. emelkedett májértékek a laborleletben). Ha ezen túlmenően a máj fehérjetermelése is károsodott (csökkent kolineszterázérték), akkor feltétlenül egészítsük ki a kúrát máriatövis-kivonattal is, naponta háromszor egy tabletta vagy kapszula adagban.

Ha a májunk rendben működik, a természetes bőrhalványítók örökre eltüntethetik a májfoltot.

Gyümölcs-kezelés: Szeleteljünk fel almát, tegyük a foltokra, és hagyjuk hatni 30 percig. Ezután alaposan mossuk meg az arcunkat meleg vízzel.
Citromlé: Öntsünk friss citromlevet egy vattapamacsra, majd esténként borogassuk a foltos területet 5 percig, három héten át.
Halványító zöldségek: A sózott retek leve és az uborka hatékonyak a májfolt és a szeplő halványítására.
Kövirózsa: A kövirózsa és a belőle készült habkrém szintén halványító hatású.
Gyermekláncfű: Tejnedve régóta ismert és használt szeplők, májfoltok kezelésére.

A természetes szerek használata során türelmesnek kell lenni, mert a látványos eredményhez lehet, hogy hetek is kellenek ő bár ez sokkal inkább annak a függvénye, hogy mennyire terhelt a máj. Ha a májunkat sikerül teljesen kitisztítani, akkor nem jön vissza többé a májfolt.