A 10 éves kislány megakadályozta a saját elrablását egyetlen egyszerű kérdéssel – ezt minden gyereknek tudnia kellene

Három évvel ezelőtt, amikor az arizonai Maddison Raines 10 éves volt, egy napon épp egy barátjával sétált a parkban, amikor megközelítette őket egy idegen férfi egy fehér terepjáróban.

A 10 éves kislány megakadályozta a saját elrablását egyetlen egyszerű kérdéssel - ezt minden gyereknek tudnia kellene

A kislány elmondása szerint a férfi eltakarta az arcát, miközben azt mondta neki, hogy a bátyja súlyos balesetet szenvedett, és azt mondták neki, hogy jöjjön el érte. Ahelyett, hogy pánikba esett volna, és beült volna az autóba, Maddison megőrizte a hidegvérét, és megkérdezte az idegentől, mi az a kódszó, amit a családja a biztonság kedvéért használ ilyen helyzetekben.

„Nagyon megijedtem. Féltem, hogy a bátyám tényleg balesetet szenvedett, hogy megsérülhetett” – mesélte Maddison. De nem hagyta, hogy a félelme az ébersége fölé kerekedjen.

A kérdése meglepte az idegent, aki nem tudott válaszolni. Elsápadt és azonnal elhajtott, Maddison pedig hazaszaladt, és elmesélte a történteket a nagymamájának.

„Egyszerűen csak megdermedt az arca. És elhajtott” – mesélte az akkor ötödik osztályos lány a Good Morning Americának. „Nagyon megijesztettek a történtek, mert ha beszálltam volna az autóba, nem tudom, mit csinált volna velem.”

Maddison édesanyja örül, hogy kislánya ilyen talpraesett volt

Brenda James, a kislány édesanyja elmagyarázta, hogy a család nemrégiben vezette be a vészhelyzetekben alkalmazott biztonsági szót.

„Maddison megmutathatja a többi gyereknek, hogy rendben van, ha felteszed ezt a kérdést, és hogy nem mindenki a barátod. Szerintem a gyerekek jobban reagálnak más gyerekekre, mint a felnőttekre, és megértik, hogy lehetnek bátrak, okosak és elszaladhatnak” – mondta a kislány édesanyja.

A Pinal megyei seriff hivatala közzétett egy Facebook bejegyzést, amiben Mark Lamb seriff elismeréssel adózott Maddison szüleinek, amiért megtanították a lányuknak ezt az okos stratégiát.

„Nagyszerű, hogy a gyerek szülei kitalálták a jelszót, és beszéltek a gyerekeiknek az idegenek jelentette veszélyről. Azt reméljük, hogy ez a történet más szülőket is arra ösztönöz, hogy beszélgessenek erről a gyerekeikkel, és közösen álljanak elő egy tervvel, hogy a gyerekek tudják, mit kell tenniük egy ilyen helyzetben” – állt az azóta már törölt bejegyzésben.

„Tudják, hogy ki mehet el értük, és ki nem” – mondta az édesanya a gyerekeiről. „De mindig fennállhat egy olyan helyzet lehetősége, hogy olyannal találkoznak, akit nem ismernek, vagy legalábbis nem ismernek elég jól, ezért találtuk ki a jelszót.”

Callahan Walsh, az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központjának szakértője szerint a gyerekek gyakran megmenekülhetnek a potenciális veszélytől, ha saját belátásuk szerint cselekednek. „Az esetek 80 százalékában a gyerekek el tudnak menekülni az elrablóik elől, ha saját belátásuk szerint cselekednek. Ez jelentheti azt, hogy kiabálnak és rugdosnak, vagy jelentheti egy jelszó használatát is” – mondta.

A lány gyors gondolkodásának köszönhetően sikerült elriasztani a feltételezett emberrablót. Ha nem lett volna az édesanyja által bevezetett jelszórendszer, valószínűleg másképp végződött volna a történet.