Spanyolországban a házi kedvencek mostantól törvényes családtagok lehetnek – a váláskor az állatok jólétét is figyelembe veszik

A múlt szerdán életbe lépett jogszabállyal Spanyolország lett a legújabb európai ország, amely a háziállatokat érző lényeknek nyilvánította. Az új törvény értelmében a bíróság a házi kedvencek jólétét is figyelembe veszi majd például a válási ügyek tárgyalásánál, és a párok megosztozhatnak kedvenceik felügyeleti jogán. Spanyolország ezzel a lépéssel néhány más európai ország példáját követte, többek közt, Franciaországét, Svájcét, Németországét, Ausztriáét és Portugáliáét.

Spanyolországban a házi kedvencek mostantól törvényes családtagok lehetnek - a váláskor az állatok jólétét is figyelembe veszik

Bár a törvényt csak nemrég fogadták el, a CNN beszámolója szerint a gyakorlatban már korábban is jártak el ennek megfelelően Spanyolországban, és az állatokat érző lényekként, nem pedig valaki tulajdonában lévő tárgyakként kezelték.

Tavaly októberben egy madridi bíró közös felügyeleti jogot szabott ki egy pár kutyája felett. A pár szakítás után bírósági döntést kért arról, ki kapja kedvencük felügyeleti jogát. Lola Garcia ügyvéd, aki az üggyel foglalkozott, úgy gondolja, az új reform jelentős előrelépés az emberek és állatok kapcsolatát meghatározó jogszabályok irányában.

„Az állatok egy család részét képezik, és amikor egy család különválik, akkor az állat sorsa ugyanolyan fontosságot élvez, mint az összes többi családtagé” – mondta Garcia.

Az új spanyol jogszabályt a koalíciós kormány Unidas Podemos pártszövetségének egyik fiatal tagja dolgozta ki. Az Unidas Podemos már október óta készült előterjeszteni a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy megakadályozza az elidegenedett párok közötti jogi harcot a házi kedvencek felügyeleti jogáról. A héten életbe lépett törvény értelmében az állattartóknak biztosítaniuk kell az állat jólétét. A törvény azt is kimondja, hogy ha a pár valamelyik tagja korábban bántalmazta az állatot, vagy kegyetlenül bánt vele, elveszítheti a felügyeleti jogot.

Spanyolországban a házi kedvencek mostantól törvényes családtagok lehetnek - a váláskor az állatok jólétét is figyelembe veszik

A bíróságnak az állat jólétét kell előtérbe helyeznie, amikor a házi kedvencek felügyeleti jogáról dönt. Spanyolországban nagyon sokan tartanak házi kedvenceket, és a baloldali koalíciós kormány több jogszabály előterjesztését tervezi az állatok jólétére vonatkozóan. Be akarják tiltani például a vadon élő állatok tartását a cirkuszokban, és a kisállat-kereskedésekben való értékesítésüket. Ennek ellenére a Spanyolországban hagyományos bikaviadalok továbbra is komoly vita tárgyát képezik, és úgy tűnik, ez az állatjogi kérdés nem oldódik meg a közeljövőben.

Korábban, ha egy ügyvéd megosztott felügyeleti jogot akart szerezni ügyfelének, bizonyítania kellett, hogy az állat a pár mindkét tagjának tulajdona. Ebben az esetben az a fél, aki hivatalosan bejegyezte az állatot, előnyt élvezett. Az új törvény értelmében – magyarázta Garcia – a bírónak kell meghatároznia, mi szolgálja jobban az állat jólétét. Mostantól az a fél követelheti nagyobb eséllyel egy házi kedvenc felügyeleti jogát, aki bizonyítani tudja anyagi stabilitását, vagy adott esetben az, aki a gyerekek felügyeleti jogát is megkapta, tette hozzá Garcia.

Az új törvényt méltatva a 31 éves Rodrigo Costavilas – egy pszichológus, aki a madridi Rio parkban sétáltatta a kutyáját – így nyilatkozott a médiának: „Ez a törvény segíthet csökkenteni azoknak az állatoknak a számát, amikkel rosszul bánnak, vagy amelyeket magukra hagynak.”