Egypetéjű ikrek 100. születésnapjukat ünneplik: “Nem volt könnyű, de nagyon jól éreztük magunkat”!

Hosszú életük titka egyszerű: “nem fogyasztani alkoholt, nem dohányozni és tiszta életet élni, így a mennybe jutunk” – fogalmazták meg az egypetéjű ikrek.

Norma Matthews és Edith “Edy” Antoncecchi 2021 decemberében töltötték be a 100. életévüket. “Az emberek imádják, hogy mindketten ilyen magas életkort megéltünk” – mondta Norma. “Születésünk óta mindent együtt csináltunk”.

Az ikrek olasz bevándorló családban születtek, Boston külvárosában. Az egypetéjű ikrek akkor váltak híressé, miután a Tampa Bay Timesban Margaret Shaffer bemutatta az élettörténetüket.

Fotó: Lori Giberti/Facebook

“Edy sokkal csendesebb, Norma pedig a beszédesebb. Ha étterembe mentünk Norma gyakran eltűnt, felállt, és mindenkivel szóbaelegyedett. De mindketten beragyogták a helyiséget”.

Norma és Edy elég sok mindent látott már élete során, köztük olyan dolgokat is, amelyeket az 1930-as években egyenesen botrányosnak tartottak. Az 1921. december 23-án született ikrek apja egy másik nő miatt hagyta el édesanyjukat, amikor a lányok 13 évesek voltak. Anyjuk egy cipőgyárban dolgozott két váltásban, hogy el tudja tartani a családot.

“Amikor apánk elvált az anyánktól, a többi gyerek úgy került el minket, mint valami betegséget. Botránynak számított ez akkoriban. Őszintén szólva, ez segített, hogy kemény páncélunk alakuljon ki. Gúnyt űztek belőlünk a társaink, de ez nem zavart” – magyarázta Edy, aki pár perccel idősebb, mint Norma. “Együtt nagyon jól elvoltunk, még ha nem is voltak barátaink”.

Fotó: Lori Giberti/Facebook

Egyformán öltözködtek, néha a másiknak adták ki magukat, megtréfálva a tanáraikat, és segítettek vigyázni kisöccsükre, Johnra. “Nem volt könnyű dolgunk, de nagyon jól éreztük magunkat” – emlékezett vissza Edy.

“Amikor édesanyánk újraházasodott, a fiúk engedélyt kellett kérjenek, hogy elvigyenek sétálni a háztömb körül. Randevúzni nem volt szabad” – osztotta meg Norma. Edy ápolónő, Norma pedig fodrász lett a középiskola után, idővel pedig mindketten találkoztak életük nagy szerelmével.

1943-ban mentek férjhez, Norma Valentin-napon kötötte össze az életét Charles Matthews-szal, Edy pedig három hónappal később Leo “Chick” Antoncecchit felesége lett.

“Úgy döntöttünk, fontos, hogy mindig a lehető legközelebb éljünk egymáshoz, így költöztünk Boston mellé. Norma három gyermeket nevelt fel, és sok éven keresztül gyászolta a 2 éves kislányuk elvesztését”.

Négy évvel ezelőtt Edy is elveszítette az egyik fiát.

“„Edy mindig mellettem volt, és én mindig ott voltam neki. Amikor beteg lettem, Edy valahogy megérezte. Felhívott, vagy odarohant, hogy megbizonyosodjon róla, hogy jól vagyok” – mesélte Norma.

Fotó: Lori Giberti/Facebook

Mindketten 51 évig voltak házasok, házastársuk ugyanabban az évben, pár hónap különbséggel halt meg 1994-ben: Leo autóbalesetben, Charles pedig Alzheimer-kórban szenvedett. Az ikrek, hogy el tudják viselni a veszteséget, 1995-ben délre, Floridába költöztek ugyanabban a mobilház-parkban élnek.

Mivel egész életükben egymásra támaszkodtak, Edy és Norma nem biztos abban, hogy sokáig kibírnák egymás nélkül. “Tényleg úgy érezzük, hogy egyik sem mehet el örökre a másik nélkül” – mondta Norma. “Bármit megtennék Edyért. Ő a mindenem”.