8 nonverbális jel, amit ha ismersz, mindenki nyitott könyvvé válik számodra

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. De, hiába is próbálunk figyelni magunkra, a testünk is mindent elárul jelenlegi lelkiállapotunkról. Ezek a non-verbális kommunikáció eszközei. Sok helyzetben érdemes megfigyelni a gesztust, a mimikát és a szakértők máris el tudják mesélni, hogy éppen hazudunk, szorongunk vagy csak feszültek vagyunk. Ezek általában tudatalatti “dolgok”, amiket nem nagyon tudunk kontrollálni. Nagyon nagy összpontosítás kell ahhoz, hogy valaki ne fedje fel magát. De nézzük is,mik ezek a jelek?

1.

A kézfogás: Az, hogy hogyan fogunk kezet a másikkal, sok mindent elárul rólunk. Alapvetően a szakértők háromféle kézfogást különböztetnek meg:

  • Alázatos: tenyér felfelé
  • Domináns: tenyér lefelé
  • Semleges: mindenkét ember keze ugyanabban a pozícióban van.

Ha kezet fogunk valakivel, akit még nem ismerünk, már egy kisebb fajta következtetést le tudunk vonni róla. Ha egy domináns kézfogással van dolgunk,akkor számíthatunk arra, hogy nem igazán foglalkozik a véleményünkkel. A politikus kifejezetten szeretik alkalmazni, hogy megérintik az ember vállát, ezáltal “kiesik a ritmusból” az ember. Ezzel kiválóan lehet manipulálni.

2.

A mosoly és mosoly között is van különbség. Ilyenkor az arc más izomcsoportokat mozgat meg. De ha márcsak a képekre nézünk rá,látni a különbséget.

Az őszinte mosolynál, az egész arc mosolyog. Ilyenkor a szemek körül ráncok lesznek, a homlok alatti bőr kicsit megfeszül, az ajak sarkai pedig felfelé ívelnek.

A hamis mosolynál jellemző, hogy ilyenkor az úgynevezett nevetésért felelős izmok mozdulnak meg. Az arc felső része nem vesz részt, és az ajkak sarkai sem állnak felfelé.

3.

A nemzetközi gesztusok használatánál is érdemes odafigyelni, hogy ez összhangban van-e a viselőjével. Mindannyian használjuk ezeket a tipikus jelképeket. De érdemes ilyenkor megfigyelni, hogy az illető,aki használja:

  • annak a mondandójával megegyezik-e a mutatott gesztus
  • ha esetleg hazudik,akkor a testbeszéd könnyen lebuktathatja. Ezeket nehezen tudjuk kontrollálni. Érdemes ilyenkor az arcra összpontosítani.

Általában, aki a Like jelet használja, az nem őszinte. Hasonló a helyzet azokkal is, akik rábökik valamire, hogy igen, utána pedig vállat von.

4.

A kezek használata megint az a jellegzetes pont,ami sokat elárul a személyiségünkről. A zárt kéz általában szorongást, vagy rossz hangulatot tükröz. Általában ezt akkor is megfigyelhetjük, ha valamit tartanak a kezükben. Ha hasonló típusú emberekkel van dolgunk, előre fel kell készülnünk, hogy nem lesz velük egyszerű megállapodni. Ezenkívül rendkívül bizonytalanok és feszültek is.

5.

A tenyér állását is érdemes figyelni. Ha fogjuk a tenyerünkkel az egyik könyökünket (bal kép), az általában a bizonytalanságunk elrejtését tükrözi. Ilyenkor erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy ezt minél jobban palástoljuk.

Ha lógatjuk a kezünket, és összekulcsoljuk,akkor az azt jelenti, hogy stresszelnek minket.

Egy beszélgetés során, ha a partnerünk keze a térdére kerül, az azt jelenti, hogy ideje befejezni a beszélgetést. Az emberek ilyenkor akarva-akaratlanul is elkezdenek mocorogni,ösztönözve a másikat arra, hogy tényleg befejezzék a diskurzust.

6.

Ha a hátunk mögé kulcsoljuk a kezünket, felfedjük az érzékeny testrészeinket. Általában ezt akkor tesszük, ha biztonságban érezzük magunkat,boldogok vagyunk. Nincs semmi takargatnivalónk, és teljesen mértékben őszinték vagyunk.

7.

Ha idegesek vagyunk,akkor hajlamosabbá válik az ember arra,hogy piszkálja valamilyét. Ilyenkor gyakran érintjük meg az arcunkat, a nők pedig a hajukat tekergetik, ruhájukat igazgatják. Ezek a tevékenységek valamilyen szinten nyugtatják az embert.

8.

A lábak a test “legőszintébb részei”. De vajon mit is jelenthet ez:

  • Amikor valaki gyorsan rázza a lábát, az azt jelenti,mert valami szépet hallott.
  • Ha valaki hirtelen megáll, általában az hirtelen hangulatváltozást is jelent. Leginkább negatív irányba.

Ezeket a tippeket érdemes egy üzleti megbeszélésnél is megfigyelni, mivel plusz információkat nyerünk a partnerünkről.

Főleg a pózoló világsztároknál lehet észrevenni, hogy aki széles terpeszben áll, az próbál vmi biztos pontot keresni magának, és ez általában eléggé kényelmetlen művelet. Minél szélesebb a terpesz, annál bizonytalanabb az illető.

A keresztezett lábak általában a könnyedséget jelentik, hogy abban a pillanatban jól érzik magukat, ami jól játszik az egész tartásukon is.