30 éve nem fogyaszt cukros ételt, úgy tűnik, semmit nem öregedett azóta! Most így néz ki ez a 73 éves nő!

A 73 éves, három gyermekes ausztráliai nő, Carolyn Hartz örök fiatalságával hívta fel magára a figyelmet. Elmondása szerint kortalanságát annak köszönheti, hogy több, mint 30 éve nem fogyaszt cukrot.

Carolyn Hartz három évvel ezelőtt lett híres a világhálón, amikor fürdőruhás képeket posztolt magáról. A korához képest hihetetlenül fiatalnak nézett ki, éppen ezért mindenki egyből kíváncsi lett rá, hogy mi a titka. Bár egyesek azzal vádolták, hogy plasztikai műtéteken esett keresztül, a nő azt mondta, hogy hihetetlen alakját a kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönheti. Azért néz ki jóval fiatalabbnak az életkoránál, mert nem fogyaszt semmilyen cukros élelmiszert, a cukrot xilit-édesítőszerrel helyettesíti.

“Sok nő úgy gondolja, hogy 50 éves kora után már nem lehet karcsú és fitt. Az anyagcsere az életkor előrehaladtával lelassul, ez pedig azt jelenti, hogy át kell vennünk az irányítást, és egészségesen kell táplálkozzunk. 50 év felett egy kicsit jobban meg kell dolgozzunk azért, hogy jól nézzünk ki” – mondta Carolyn Hartz.

“Ha gondolkodás nélkül eszünk, az könnyen súlygyarapodáshoz vezethet. Azt mondom: kóstolj és élvezz ki minden falatot, így kevésbé valószínű, hogy túl sokat fogsz enni” – mondta Hartz.

A 73 éves nő elmondta, hogy az elmúlt 30 évben nem fogyasztott cukrot, miután prediabétesszel diagnosztizálták, és minden vágy az volt, hogy egészséges és fitt maradjon.

Hartz beismerte, hogy plasztikai műtétet is végeztek rajta, de nem azért, hogy megőrizze fiatalságát.

A cukor finom, de nagyon káros

A cukor cukorrépából vagy cukornádból nyert élelmiszer, édes ízét magas szacharóztartalmának köszönheti. A cukor szó az arab sukkar szóból származik, ami örömet jelent. A cukor valósággal függőséget okoz, egész életünkben azt az édes ízt keressük, amit a cukrozott tápszerekből kaptunk kicsi korunkban.

Az agy glükózzal táplálkozik, ezért vágyunk édességre, ha stresszesek vagyunk.

“Kétféle cukor létezik: a nyers, finomítatlan, amely a szacharózon kívül más természetes anyagokat is tartalmaz, és a finomított fehér cukor, amely kizárólag szacharózt tartalmaz, ebből az összes többi anyagot kémiai folyamatok során eltávolítják” – mondja Dr. Bălănică.

A barna cukorként árult cukor lehet nyers, finomítatlan cukor vagy finomított fehér cukor, amelyet melasszal vagy karamellel színeznek.

A cukornak több természetes vagy mesterséges helyettesítője van. A természetes eredetűek a stevia, amely nem tartalmaz kalóriát vagy a méz, valamint a mesterséges szacharin vagy az aszpartám.

A cukorfüggőségnek genetikai okai is lehetnek, de ugyanakkor az édesség iránti fokozott igényt a stressz, vagy különböző hormonális okok is kiválthatják.

Fotó: Carolyn Hartz/Instagram