Schirilla György: A húsleves egy olyan tea, amiben egy döglött állat a filter

Ha a családban öröklődik a köszvény, akkor jobb, ha a húsleves lekerül a terítékről.

Sokan állítják, az anyuci, vagy a nagymama húslevese még a legbetegebb családtagot is talpra tudja állítani. Ám ha a családban öröklődik a köszvény, akkor jobb, ha a húsleves lekerül a terítékről. A húsleves nagy mértékben fokozza a szervezetben lerakódó húgysav mennyiségét, ami idővel köszvényes rohamhoz vezethet.

„A húsleves egy olyan tea, amiben egy döglött állat a filter. Nemes egyszerűséggel hullatea.” Schirilla György

Szokták a gazdagok betegségének is nevezni, mert hosszú múltja során főleg olyan embereket sújtott, akik megengedhették maguknak, hogy bőségesen táplálkozzanak. Hátterében genetikai és környezeti tényezők állnak ő és meghatározók az étkezési szokások.

Azok az ételek, amik purint tartalmaznak, húgysavvá alakulnak a szervezetben, és ezek lerakódása okozza a köszvényes rohamot. Minden fehérjedús étel, tehát a húsfélék, a hüvelyesek, a sajtok és a szója termékek elősegíti a köszvény kialakulását.

Normális esetben a húgysav  kétharmad része kiválasztódik a vesén át, a maradék pedig az emésztőnedvekkel, izzadsággal távozik a szervezetből, a termelődés és a kiválasztás közt egyensúly van. Hibás szabályozás következtében a húgysav felhalmozódik a sejtek közti térben és a vérben. Ha a húgysav szintje a vérben meghaladja a 417 mmol/l-t, magas húgysavszintről- beszélünk. Ez eleinte nem feltétlenül jár tünetekkel, nem okoz panaszokat, és később, amikor már kristályok képződnek ő amelyek a köszvényes gyulladás okozói ő, a betegség heveny görcsös ízületi fájdalommal járó rohamokban nyilvánul meg.

A kór hevenyen indul, s egy ponton támad. Leggyakrabban a nagylábujj első ízületén, de érintett lehet a térd alatti lágyrész, a boka, esetleg a könyök. Ritkán lesz köszvényes a gerinc, csípő és váll. Ennek oka, hogy az urát hidegben könnyebben kristályosodik, így többnyire a távolabbi, végtagok ízületei érintettek.

Jellemző az éjszakai, hirtelen rohammal jelentkező kezdet. Az igen heves fájdalommal együtt magas láz is fellép. Ezt követően hónapokig, évekig is tünet- és panaszmentes lehet a beteg. Idő múltán azután súlyos működészavarok és torzulások alakulnak ki az ízületekben. Gyógyításában a gyulladásgátlás és a mellékvesekéreg- hormonok adása mellett fő szerepet játszik az ősidők óta erős méregként ismert kolchicin, az őszi kikerics magjának hatóanyaga.

Jó tanácsok köszvényeseknek

  • A köszvény nem az odahaza kuruzsolható betegség, mindenképpen orvosi ellenőrzésre. Ám ha ezt a betegséget diagnosztizálta az orvos, mindenképpen tehetünk és tegyünk is annak érdekében, hogy a betegség ne romoljon tovább. A köszvényes roham rettenetesen fáj, míg az életmód váltás inkább kellemes.
  • Növelje a folyadékfogyasztást! – A változatos étrend, valamint a folyadékbevitel növelése ő napi 3 literig minimálisan! – segíti a szervezetet abban, hogy a felgyűlt húgysav kiürüljön.
  • Ami nyugodtan ehető: gyümölcsök, zöldfélék, rostban dús ételek. A húshoz ragaszkodó köszvényesek érjék be hallal és baromfival
  • Vegetáriánus kúra – Érdemes lehet néhány hetes vegetáriánus, vagy makrobiotikus tisztítókúrát végigcsinálni.
  • A cickafark fürdő segítheti a görcsök oldását. Rendszeres cickafarkfüves fürdőben végzett nyújtó-lazító gyakorlatok és meditáció igen hatékony terápia a köszvényes betegnek. A cseresznye szezonjában fogyasszon sokat ebből a gyümölcsből, hiszen erős húgyhajtó hatású.