Kiakadt a menyasszony, mert nem volt elég pénz a borítékokban

Az esküvői vendégek néha fösvények. Egy fiatal pár első kézből értesült róla. Katalin és Ádám pazar bulit rendeztek, annak reményében, hogy a család, a rokon és a barátok majd valamelyest segítenek rendezni. Sajnos nem így történt…

A jó esküvőn az asztalok tele vannak ételekkel és italokkal és a tánc hajnalig tart. Mindenki jókedvű és rendesen elázva, fáradtan ér haza a násznép. Az idők ugyan változnak, de az esemény szelleme nem veszett el. Az igazi, bulizós esküvők még ma is nagyon népszerűek. Azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy hatalmas termet, zenekart béreljen és megetessen 100-200 embert. Sok esetben vesznek fel hitelt, vagy a szülőktől kérnek támogatást.

Valahol titkon mindenki reménykedik abban, hogy az esemény megszervezésének költségeit a borítékokban megtéríti a násznép. Katit és Ádámot azonban felháborítóan fukar násznéppel verte a sors.

2015 óta járnak jegyben. Az esküvőt már tavalyra tervezték, de a világjárvány miatt esélytelen volt megtartani. Többször is elhalasztották nagy szívfájdalmukra. Végül 2021. június 6 lett a befutó dátum.

A pár egy szép meghívót készített a vendégek számára. Melyben finomat utaltak rá, hogy ha egy mód van rá, akkor ne egy hatodik turmixgéppel állítsanak be, hanem inkább borítékba tegyék az ajándékra szánt összeget. Ebben nincs semmi elítélni való. Az esküvői meghívók nagyján ki lehet szúrni ezt a kis megjegyzést. Meg aztán valljuk be, hogy egy távoli rokonnak honnan is lenne fogalma arról, hogy mégis milyen háztartási eszközre, könyvre stb. van szüksége az ifjú párnak? Pénzre biztos. Pont.

“Az esküvő nagyon drága volt. 4 millió forintot fizettünk egy elegáns helységért, virágokért, az ételért és a zenekarért. Annyira nem keresünk jól, hogy megengedjünk magunknak ilyen szintű kiadásokat, de számítottunk a vendégekre. Gondoltuk, ha nem is az egész, de valamennyi visszajön belőle. Nagy a család szóval közel 200 fős volt a lakodalom. Gondoltuk, ha mindenki ad egy 15000 forintot, akkor annyira nem is lesz gáz és végülis mindnyájan együtt lehetünk. Hogy ne legyen félreértés, a meghívókon világosan megírtuk mi is, hogy virágok és ajándékok helyett inkább készpénzt kérnénk.”

“Az esküvő gyönyörű volt, mindenki jól érezte magát. Széles ételválaszték volt. Igazából senki sem panaszkodott. Örömmel tapasztaltam, hogy a családjainknak és barátainknak is tetszett a mulatság. Persze többször is azon kattogtam, hogy ez bizony drága kis hacacáré. “

“Zavart a kérdés, hogy mennyibe fog ez nekünk ténylegesen fájni, úgyhogy nem vártam másnapig. Felmentem a hotelszobába, ahol az ajándékok voltak. Gondoltam megnyugtatom magam egy picit. Még jó, hogy az ágyon ültem, mert nem kellett sok ahhoz, hogy elájuljak. A borítékok fele nem tartalmazott egy fillért sem, csak üdvözlőlapokat!!! A többiek pedig nevetséges, 5.000 Forintokat tettek bele. Csak a tényleg közelálló emberek tettek bele 20.000 forintot, vagy annál többet. Döbbenten ültem az ágyon. Hatalmasat csalódtam az ismerőseinkben.”

Nehéz megmagyarázni, hogy miért nem voltak a rokonok ennél nagylelkűbbek. Kati persze elismeri, hogy a pénz mellett ajándékokat is kaptak, de a fele olyan, amire semmi szükségük nem volt.

“Nehéz időket élünk. De ez nem indokolja, hogy ne adj a barátodnak egy húszast az esküvője napján. Csak egyszer házasodsz meg. Néhány ember egy fillért sem hozott, csak valami olcsó polcdíszt. Tudom, hogy nem illik mások pénztárcájában turkálni, de mi értelme megjelenni az esküvőn egy ALDI-ban vásárolt porszívóval?! Amikor a kezembe nyomták azt hittem, hogy poénnak szánják… Gondoltam valami hülye pasis vicc, amit én nem értek. “

Ádám is úgy véli, hogy ez tényleg túlzás volt. Ők, akármilyen esküvőre mentek, mindig megtömték azt a borítékot. Minimum az étkezésüket fedezze. Ez már szinte hagyomány.

A fiatal pár úgy döntött, hogy nem fogja tovább tartani a kapcsolatot azokkal a barátokkal, akik csúfosan megbuktak. Inkább ne adott volna semmit, minthogy egy borítékba belegyömöszöl egy üdvözlőkártyát. Ez nem a pénzről szól, hanem inkább a barátságról meg a tiszteletről.

Egy átlagos, 80 fős esküvő lebonyolítása meghaladja a 2,5 millió forintot, ma Magyarországon. Az etikett szerint 15.000 forintot illik a párnak adni. Ha mást nem is, de a fogyasztást legalább fedezi.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!