David Attenborough megrázó felvételekkel szemléltette az emberek hatását az élővilágra

Új dokumentumfilm-sorozatában (A Perfect Planet – A Tökéletes Bolygó) többek között egy szárazság miatt árván maradt kiselefántot láthatunk, és más állatokat is, amelyek a túlélésért küzdenek a vadonban, miközben a világot egyre jobban tönkreteszi az éghajlatváltozás.

Sir David Attenborough valósággal sokkolta a nézőket, amikor bemutatta az emberi élet következtében szenvedő állatokról készült szívszorító felvételeket.

A 94 éves legenda a BBC új műsorában elmondja a nézőknek, hogy „a világ a felismerhetetlenségig megváltozott” az ő élete alatt.

Az öt részes dokumentumfilm-sorozat, amelyet a napokban mutatnak be a BBC-n, felkavaró felvételeket tár elénk, amelyeken az állatok a világ minden táján küzdenek a túlélésért a globális felmelegedés frontvonalában.

Az egyik megrázó jelenetben egy kiselefántot láthatunk, amint felsír, amikor megmentői vizet adnak neki – az állat felnőtt családtagjai elpusztultak a rendkívüli szárazság miatt, és a kicsi pszichésen megsínylette a veszteséget.

Sir David Attenborough arra figyelmeztet, hogy az elefánt bébi az ember természetre gyakorolt befolyásának áldozata, ami „olyan hatalmas, hogy veszélyezteti a földi élet jövőjét.”

A veterán műsorvezető ugyanakkor a reménysugarat is felcsillantotta előttünk, szerinte még nem késő megállítani az éghajlatváltozást. „Megvan hozzá a képességünk és a tudásunk, hogy megállítsuk az általunk okozott károkat. Időnk azonban nincs.” – mondja.

A sorozat megmutatja, milyen intézkedéseket tesznek az egész világon az állatok védelme érdekében.

A megrázó felvételeken láthatunk egy koalát is, ami az Ausztráliát sújtó tűzvészek után lábadozik, kisteknősöket, amelyek megfulladtak, mivel a korai viharok miatt a fészkeiket elöntötte a víz, és lajhárokat, amiket a hatalmas erdőirtások után mentettek meg az állatvédők.

A sorozat azt a komor jóslatot vetíti előre, miszerint a Földön élő fajok fele kihalhat a következő 80 évben, ha nem cselekszünk ez ellen sürgősen.

Dr. Niall McCann biológus arra figyelmeztet, hogy a tűzesetek, az aszályok és az áradások növekedése nagy kihívást jelent az állatoknak, amelyek az életben maradásért küzdenek.

„Ezek a szélsőséges körülmények egyre nehezebbé teszik az állatok életben maradását.” – mondja, és felteszi a következő kérdést is: „Az a nemzedék akarunk lenni, amelyik látja meghalni az utolsó elefántot, és végignézi, hogy fogják ki az utolsó halat is a tengerből, vagy az a nemzedék, amelyik visszafordítja ezt a folyamatot?”

Jeremy Rifkin közgazdász és aktivista hozzáteszi: „Ez a legfontosabb pillanat abban a 200 000 évben, amelyet fajunk a Földön töltött. Szembe kell néznünk a környezeti események egész sorozatával, amelyek mind egymásból táplálkoznak, és ismeretlen mélységbe visznek minket, és ami az élet nagy részének nagyon gyors, nagyon rövid időn belüli tömeges kihalásához vezethet.”

Az éghajlatváltozás ellensúlyozását remélő projektek között szerepel egy 5000 mérföld hosszú „zöld fal” kialakítása, amelyhez egymilliárd szárazságtűrő fát ültetnek Afrikában.

Ugyanakkor egy másik kezdeményezés egy 10 000 veszélyeztetett állat DNS-ét tartalmazó „fagyasztott állatkert”, abban a reményben, hogy a jövőben sikerül klónozni ezeket az állatokat.