Nagy bajt jelez, ha nem tudod ezt a gyakorlatot végrehajtani. EZT jelenti:

Ezt a tesztet eleinte sportolók fizikai állapotfelméréséhez használták, a Rio de Janeiro-i Egyetem professzora, dr. Claudio Gil Araujo azonban az utóbbi években rájött arra, hogy ez a leülés-felállás teszt eredménye az izmok rugalmasságán kívül valami teljesen másról is árulkodik.

A professzor és csapata tanulmányában kimutatta, hogy szervezet általános fizikai állapotát is jól lehet mérni ezzel a teszttel, és bevezetett egy tízpontos értékelő rendszert, melyből egyensúly – és koordinációs képességre is következtethetünk.

Ami viszont megrendítő, hogy azok az emberek, akik nyolcnál kevesebb pontot értek el a teszten, a professzor statisztikai adatai szerint kétszer akkor eséllyel hunytak el hat éven belül, mint azok, akik maximális pontszámot szereztek. (A tanulmányban ötezer 51-80 év közötti páciens vett részt)

A gyakorlatot így végezhetjük el:

Lábfejünket keresztezve üljünk le, majd lassan álljunk fel. Egy-egy pontot vonjunk le a maximális tízből, ha a kezünket vagy a térdünket használtuk a támaszkodáshoz. Aki a gyakorlat közben megszédül és elveszíti az egyensúlyát, fél pontot veszít:

Neked mi a véleményed?