15 étel, amelyet nem kell a hűtőben tartanod

Az emberek annyira megszokták, hogy az élelmiszereket a hűtőszekrényben tárolják, hogy nem igazán gondolkodnak azon, hogy mit érdemes igazán oda tenni, és minek jobb, ha szobahőmérsékleten tartják. Még akkor is, ha a csomagoláson az áll, hogy „tárolja hűvös, száraz helyen”, automatikusan betesszük a hűtőszekrénybe.

Mi az ételeink nagy részét is hűtőszekrényben tároljuk. De eltűnődtünk azon: “Valóban szükség van-e erre?” Nagyon meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy az alábbiakban említett ételeket nem kellene hűtőszekrényben tartani.

Kaliforniai paprika

Nem kell a kaliforniai paprikát a hűtőben tartanod. Könnyen tárolhatók szobahőmérsékleten a konyhai fiókban vagy papírzacskóban. Ezenkívül a kaliforniai paprika a hűtőben elveszíti frissességét és ropogósságát.

Egzotikus gyümölcsök

A banánt, a mangót, a papayát és más trópusi gyümölcsöket a legjobb melegen tartani. Az alacsony hőmérséklet tönkreteszi kinézetüket (például a banán sötétbarnává válhat) és az állagukat.

Szószok

A ketchup, a mustár, a szójaszósz, a balzsamecet, az édes-savanyú és a fűszeres szószok mind könnyedén tárolhatók a konyhaszekrényben, még akkor is, ha fel vannak bontva. Nincs értelme őket a hűtő polcán tartani. Lehet, hogy észrevette, hogy a szószokat gyakran a kávézók és éttermek asztalain tartják.

Csokoládé

Soha ne tárold a csokoládét a hűtőszekrényben. Azon kívül, hogy elnyeli a többi szagot, a hűtőszekrény belsejében lévő nedvesség fehér bevonatot adhat a csokoládénak: ez a cukor, ami a felszínre kerül. Ez a bevonat nem befolyásolja az ízt, de nem tűnik túl vonzónak. A csokoládé 15-21 Celsius fok között legalább 6 hónapig tárolható.

Vaj

Megszoktuk, hogy a vajat hűtőszekrényben tartjuk, mert ez tejtermék, és a tejtermékek szobahőmérsékleten elég gyorsan megromolhatnak. A vaj azonban kissé más történet. Fő összetevője (80%) a zsír. A magas zsírtartalom és az alacsony vízmennyiség együttese a terméket a baktériumok szaporodására alkalmatlanná teszi. Ezért a vajat legalább néhány napig biztonságosan lehet szobahőmérsékleten tartani.

Őszibarack

Amikor az őszibarack kemény tapintású, és hiányzik az édes illatuk, még néhány napra van szükségük az éréshez, mielőtt étkezésre készek lennének. Addig a legjobb a pulton tárolni, szobahőmérsékleten. Tartsd mosatlanul, és tedd a szárával lefelé. Az érett őszibarackot a legjobb, ha azonnal elfogyasztod, de ha több van, mint amennyit egy alkalommal meg tudsz enni, akkor akár néhány napig is biztonságba helyezheted a hűtőbe. A hűvös hőmérséklet lelassítja az érési folyamatot, és megakadályozza az őszibarack gyors romlását.

Kenyér és egyéb péksütemények

Míg sokan hűtőszekrényben hűtik a kenyeret, hogy ne száradon meg, ez valójában gyorsabban szárítja. A kenyeret sötét szekrényben vagy kenyértartóban tárold szobahőmérsékleten.

Bontatlan üdítők

Az üdítőket, például a gyümölcsleveket vagy a kólát, meleg helyen és hűvös hőmérsékleten is jó tárolni. Ha nem történt hirtelen hőmérséklet-változás és a csomagolás nem sérült meg, akkor a szekrényben több hónapig tárolt gyümölcslé megfelelő a fogyasztáshoz.

Szalámi

Tartósított húsként a szalámi hónapokig eltartható. A pácolt hús tárolásának legjobb módja az, ha hűvös és jól szellőző helyen (kb. kb. 10-15 °C fokon) felakasztod, ahol tovább érik. Ha ez nem lehetséges, akkor tedd a hűtőszekrénybe.

Konzerv hal

Nem kell a bontatlan dobozokat a hűtőszekrényben tartanod, ettől nem lesznek „frissebbek”. Hónapokig maradhatnak a boltban a polcon, gond nélkül. De ha már felbontottad a konzervet, tedd át a halat egy zárt üvegbe vagy műanyag zacskóba, és tedd a hűtőbe.

Bazsalikom

A bazsalikom frissessége érdekében nyesd meg a szárakat, és tedd egy pohárba vagy egy üveg vízbe, akárcsak a vágott virágokat. Lazán takard le egy műanyag zacskóval, és hagyd a pulton. Míg bizonyos fűszernövényeket, például a petrezselymet és a koriandert lehet így hűtőszekrényben tárolni, a bazsalikomnak jobb szobahőmérsékleten. A hűtés feketévé változtathatja a leveleket.

Mogyoróvaj és Nutella

A földimogyoróvaj nem tartalmaz sok vizet, ezért tárolható a kamrában. Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni egy kereskedelmileg előállított mogyoróvajat. A felbontott üveg mogyoróvaj általában körülbelül 3 hónapig eltartható, ha sötét szekrényben, normál szobahőmérsékleten tárolják. A Nutellát sem kell hűtőszekrényben tartani. Kemény és nehezen használható lesz.

Alma és körte

Tarthatod hűtőben ezeket a gyümölcsöket, de nem muszáj. A hűtőszekrény belsejében lévő hideg levegő hajlamos megbontani ropogós textúrájukat. Hagyd őket a pulton. De ha inkább hidegen szereted a gyümölcsöt, akkor tedd nyugodtan hűtőbe.

Savanyúság

A savanyúságokban elegendő nátrium van – természetes tartósítószer –, hogy hosszú ideig biztonságban legyenek. Az egyetlen ok, hogy behűtsd az az, ha inkább hidegen szereted.

Fokhagyma

A fény és a nedvesség a fokhagyma legnagyobb ellensége, mivel mindkettő a penész növekedését okozza. Ehelyett a fokhagymát szobahőmérsékleten, száraz, sötét és jól szellőző helyen tárold, például dróthálós kosárban vagy nyitott papírzacskóban egy szekrényben vagy kamrában. Hideg környezetben tárolva, például a hűtőszekrényben, a fokhagyma legfeljebb néhány nap múlva elkezd kihajtani. Bár a kicsírázott fokhagyma még ehető, néha kissé keserű ízű lehet.

Ismersz még olyan ételeket, amelyeket nem szabad hűtőszekrényben tárolni? Mondd el nekünk kommentben.