Hétköznapi szokások, amikkel valójában tönkretesszük az otthonunkat

Azzal mindenki tisztában van, hogy nem jó ötlet a mosógépben hagyni a vizes ruhát, és jobb azonnal elmosni a koszos edényeket. Ugyanakkor még a legtapasztaltabbak is követhetnek el hibákat takarítás közben. Sőt, az is megtörténhet, hogy egyes szokásaink, amelyek helyesnek tűnhetnek, valójában árthatnak az egészségünknek és tönkretehetik az otthonunkat.

1. Sepregetés

A padló felsöprése sokak szerint gyors takarítási módszer. De a seprű egyáltalán nem nevezhető hatékonynak. Így még a kosz 1/10-át sem távolíthatjuk el az otthonunkból. A porszemcsék a levegőbe emelkednek, és később lerakódnak a bútorokon, bejutnak a padló repedéseibe, és így az csak még porosabbnak tűnik. Ezért jobb, ha seprű helyett inkább porszívót használsz. Így alaposabban kitakaríthatsz, és hosszabb ideig marad tiszta a lakás.

2. Műanyag vágódeszka használata fa helyett

Egy városi legenda szerint a műanyag vágódeszkák higiénikusabbak, mint a fából készültek, de ez nem teljesen így van. Bár a fa porózus anyag, és valóban magába szívja a baktériumokat, ugyanakkor olyan környezetet is teremt, ami kifejezetten káros azoknak. Ezzel szemben a műanyag vágódeszkák csak addig biztonságosak, amíg az első karcolások, repedések meg nem jelennek rajtuk. A szintetikus anyag kiváló táptalajt biztosít a baktériumok számára, és még az alapos fertőtlenítés sem tudja teljes mértékben megsemmisíteni a kórokozókat.

3. A vágódeszka elmosása mosogatószerrel

A mosogatószer hatékonyan eltávolítja az ételmaradékot a vágódeszkáról. De a karcolások és vágások olyan mikroszkopikus maradékokat tartalmazhatnak, amik szabad szemmel nem láthatók, és ezek, miután felszívják a szappanos vizet, átkerülnek minden más ételre, amit ugyanazon a deszkán vágunk. Sokkal jobb megoldás, ha a vágódeszkát hidrogén-peroxiddal fertőtlenítjük.

4. A kávézacc és a tészta vagy rizs főzővizének kiöntése a mosogatóba

A mosogatóba öntött kávézacc gyakran a csövek eldugulását okozhatja. Ez a kávézacc különleges szerkezete miatt van, ami miatt a csövekben összegyűlt zsíros lerakódásokhoz ragad, és így dugulást okoz. Ugyanez igaz a tészta vagy a rizs főzése után megmaradt vízre is. A ragacsos folyadék gyorsan leülepedik a csövek belső falán, de meglehetősen lassan oldódik fel, így fennáll a dugulás kockázata.

5. Ha rögtön ébredés után bevetjük az ágyat

Ez biztosan jó hír mindazoknak, aki szerint a reggeli ágyvetés valóságos kínszenvedés. A háziporatkák gyakorlatilag bármelyik ágyban felbukkanhatnak. Ezek mikroszkopikus élőlények, amelyek az emberi bőr elhalt sejtjeivel táplálkoznak. A meleg, párás környezet ideális élőhely a számukra. Ha közvetlenül felkelés után bevetjük az ágyat, azzal megteremthetjük ezt az ideális környezetet. Később ez súlyos allergiás reakciókat, asztmás rohamot válthat ki, vagy akár kötőhártya-gyulladást is okozhat. Ezért jobb, ha ébredés után hagyjuk megszáradni az ágyneműt, és csak azután ágyazunk meg.

6. Ha folyamatosan elhúzva tartjuk a függönyöket

Azok, akiknek a lakása kifejezetten napos, különösen figyeljenek oda erre. Ha szeretnéd megőrizni a parkett és a bútorok eredeti színét, figyelj rá, hogy behúzd a függönyöket, amikor a legforróbban tűz a nap. Az UV-sugarak miatt ugyanis a bútorok és a padló könnyen kifakulhatnak, és elvesztik eredeti színüket.

7. A fürdőszobában tartott frottír törölköző

A fürdőszobában felaggatott törölközők kiváló táptalajul szolgálhatnak a gombák és baktériumok számára. A nedvesség, a hő és az oxigén ideális környezetet biztosít a szaporodásukhoz. Ezért az a legjobb, ha kétnaponta cseréled a törölköződet, és hagyod azt megfelelően megszáradni. A legjobb megoldás, ha papírtörlővel helyettesíted.

8. Ha közvetlenül használat után visszahelyezzük a WC-kefét a tartóba

Ha közvetlenül a használat után visszateszed a kefét a tartójába, a WC-ből származó mikrobák bejutnak a tartóba, és ott szaporodni kezdenek. Ennek elkerülése érdekében javasolt a kefét lecsöpögtetni, és megszárítani.

9. Ha a kiáztatott tealeveleket a WC-be öntjük

Nem jó ötlet a WC-be dobni a kiáztatott tealeveleket, a teában található tanninok miatt ugyanis megbarnulhat a WC-csésze, és ha ezt rendszeresen műveled, nagyon nehéz lesz visszanyerni az eredeti fehér színt.

10. Ha a tisztítószereket egyenesen a tisztítani kívánt felületre fújjuk

Ha a tisztítószert egyenesen a bútorokra vagy ablaküvegre fújod, az vékony, láthatatlan filmréteget képez a felületen. Ebbe pedig csak még jobban beletapad a por és a kosz. A helyes módszer, ha egy rongyra vagy szivacsra fújod a tisztítószert.