Ezért lépnek félre a magyarok – Mutatjuk a megcsalás legbiztosabb jeleit!

Vajon mi motiválja a félrelépőket, hogy szeretői viszonyba kezdjenek? Mennyi ideig tart egy ilyen titkos kapcsolat? Többek közt ez is kiderül hazai szerető kereső weboldal, a Viszony.hu saját kutatásából, aminek során 1600 hűtlenkedni vágyó társkeresőt kérdeztek meg.

A kutatás egyik lényeges megállapítása, hogy párkapcsolataink csupán 2%-a ér véget valamelyik fél félrelépése miatt. Nem tűnhet soknak, de egyáltalán nem elhanyagolható arány. A nők egyébként jóval aktívabbak, ha szakításra kerül sor, az esetek nagy részében ők a kezdeményezők, hogy lezárják a kapcsolatot, tartós párkapcsolat és szeretői viszony esetén is.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a párkapcsolat mellett futó viszonyok kérészéletűek, leszögezhetjük, hogy ezeknek a liezonoknak sem csak pár hét vagy hónap a kifutása. A legkitartóbbak a titkos viszonyok során a városban élő férfiak, ugyanis negyedük számolt be arról a Viszony.hu kutatásában, hogy 10 évnél hosszabb ideig tartott fent ilyen jellegű házasságon kívüli kapcsolatot mással. A fővárosi nőknél ez jellemzően csak 1-2 évet jelent. A hosszabb ideig hűtlen férfiakra és nőkre egyaránt elmondható, hogy többnyire 2-3 gyerekük van, és kölcsönös érzelmekre alapozzák titkos kapcsolatukat.

Meglepő eredmény, de a megkérdezett hűtlenkedők állítása szerint titkos viszonyaiknak csupán pár százaléka ért véget lebukás miatt. Úgy látszik a 21. századra az inflagranti fogalma már kihalóban van.

A megcsalás és a bűntudat nem mindig jár együtt

A kutatásban résztvevők többsége sejti vagy biztosan tudja, hogy megcsalta a párja. A nők többségének jobb a megérzése a férfiakénál és nagyobb eséllyel jönnek rá, ha a párjuk félrelépett. A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a félrelépők harmada egyáltalán nem érez empátiát megcsalt társa iránt, és nincs bűntudata a félrelépés miatt és a megbánást tanúsítók is hamar túlteszik magukat a történteken. Jellemzően az idősebb korosztály az, amelyik kevésbé csinál lelki problémát abból, hogy félrelépett. Nem gondolnánk, de a férfiak azok, akik közül többen számoltak be arról, hogy bűntudatot éreztek korábbi hűtlenkedésük során, a nők kevésbé lelkiznek ezen.

De mi számít megcsalásnak? A kutatásban résztvevők harmada szerint az, ha rendszeresen ágyba bújik mással (is). Minden negyedik válaszadó szerint az a megcsalás, ha párkapcsolata mellett párhuzamosan egy szinte ugyanolyan jellegű kapcsolatot tart fent, még ha ezt nehéz is elképzelni azoknak, akik még sosem voltak ilyen helyzetben. Az egyszeri félrelépést csupán 20% tartja megcsalásnak, de a mással csókolózás vagy a másról ábrándozás már nem számít annak. Tehát, ha egy céges buliban sikerül összegabalyodnia egy kollégájával, az a „profi” hűtlenkedők szerint még egyáltalán nem esik a megcsalás kategóriájába, csak ha utána rendszeresen lefekszenek egymással.

Online tényleg egyszerűbb félrelépni?

Megoszlanak a vélemények, de abban szinte mindenki egyetért, hogy ha valakiben megérik az elhatározás, hogy szeretőt találjon, az online társkereső oldalakon bátrabban fognak bele titkos viszony kialakításába, mint bárhol máshol (mondjuk munkahelyen, ismerősi körben). Leginkább a házasok és a nők bátorodnak fel azon, ha előbb az internet segítségével ismerkednek meg valakivel. A hűtlenkedők egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy kifejezetten titkos kapcsolatokra kialakított oldalon szeretőt keresni azért egyszerűbb számukra, mert ott mindkét fél tudja, mit akar a másik, nincsenek hazugságok, nincs mellébeszélés.

A félrelépés okai és jelei

A három fő oka annak, hogy valaki párkapcsolatban félrelép: az érzelmi elhanyagoltság, a meglazult kötődés a társhoz, valamint a kevés szerelmeskedés. A nőknél a legelső, a férfiaknál az utóbbi dominál.

A Viszony.hu kutatásából az is kiderült, hogy vajon milyen jelek alapján sejthető, ha a másik félrekacsintgat a kapcsolatból. A legyanúsabb viselkedési forma, ha az illető sok külön programot szervez magának, ahová a párját nem hívja és ideges lesz, ha a külön töltött időről kérdezi a másik. De az is intő jelnek vehető, ha másokkal kedvesen beszél, míg otthon általában kedvtelen és morcos. De ha még a különféle jelszavait is lecseréli (telefon PIN kód, email, esetleg Facebook belépő jelszó), az már szinte biztosan egy olyan jel, ami felett, ha szemet huny a másik, könnyen egy megcsalt, szenvedő félként végezheti.

Nem csak a szexről szól

De vajon mit várnak el a félrelépők egy titkos szeretői viszonytól? A kitöltők harmada a több és újfajta szex lehetőségét látja benne, ugyanakkor fontos számukra a kötöttségektől való mentesség is. A férfiak gyakrabban kifejezetten a szex miatt keresnek szeretőt, míg a nők közel negyede az érzelmi kötődés megélése miatt dönt a félrelépés mellett. Minél több gyereke van és minél idősebb valaki, annál jobban vágyik erre a fajta érzelmi kötődésre.

És mit lehet tenni, hogy ne mi legyünk a szenvedő fél? Figyeljünk a másikra és ha úgy gondoljuk, hogy rossz irányba indult el a kapcsolatunk, feltétlenül beszéljünk vele. Sok későbbi szenvedéstől kíméljük meg magunkat és tisztább helyzetet teremthetünk, mint ha homokba dugva a fejünket várnánk a megoldást.

Forrás: Blikk.hu