Itt a megoldás hideg fal és penész ellen

Gyakori probléma otthonokban, hogy az egyik szoba hidegebb, mint a többi. Ilyen esetben akár 8 fok eltérés is tapasztalható egy melegebb szobához képest.

Hasznos ötletek alapján egy speciális ragasztó, XPS lapok és üvegfátyol segítségével a Festékes megalkotott egy hatékony belső falszigetelő megoldást, ami meglepő eredményeket produkál.

Az alábbi videón látható az eljárás, és akár házilag is könnyedén kivitelezhető.

Hogyan kell legyőzni a falpenészt?

  1. Hogyan kezdődik a pénészedés? A penészedés már azokon a felületeken is meg tud indulni, ahol legalább 3 napon keresztül 70 százalék feletti a páratartalom. Nem ritka, hogy a felújított panellakásokban vagy a túl gyorsan átadott újépítésű társasházakban (ahol nem volt ideje kiszáradniuk a falaknak) egy-két éven belül csúf penészfoltok alakulnak ki. Gyakori a kivitelezési hiba is: a nem megfelelő szigetelésű falak, sarkok és áthidalók esetén úgynevezett hőhíd keletkezik.
  2. A penész ellen az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés. A fokozott záródású ablakok miatt bennszorult pára így nem csapódik le a falakon. Nyílászárócserénél érdemes olyat választani, amely tudja a résszellőzés funkciót, de a modern házaknál gyakori a mesterséges szellőzés is. A fürdőszobát és konyhát különösen sokszor kell szellőztetni, a ruhát szárítsuk a lakáson kívül tavasztól-őszig.
  3. A pára ellen hatékony a légkondicionálás vagy egy egyszerű párátlanító is.
  4. Hőhídmentesítés: A beton és a tégla más ás más hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik. Ha mindenhol (a sarkokon is) jó a falak szigetelése, nem lesz penészes a lakás.
  5. Ha mégis észrevesszük a jellegzetes penészgombákat, vannak hatékony szerek a csúf kórokozók ellen. Ilyen a Poli-Farbe Alga Stop vagy a Poli-Farbe Fungi penészlemosó. Előbbi a megelőzésre, védekezésre is alkalmas.

A penészgomba elpusztításához: a Fungi penészlemosót és az Algastopot ajánlják a szakemberek, utóbbi inkább kültéri felületre való. Mindkét megoldás elpusztítja a penészt, az algát, de csak ideiglenesen, tehát ismételni kell a fertőtlenítést. Ha tartós a probléma, akkor a Platinum Kid bababarát festékkel, amely ezüstöt tartalmaz, vagy Poli-Farbe Neo konyha és fürdőszoba festékkel érdemes lefesteni a falakat. Ez utóbbi Teflon adalékanyagot is tartalmaz. Ennek a két terméknek az összetevői között található olyan szer, amely meggátolja a penészgombák elszaporodását a falon. Ezek a festékek be vannak vizsgálva, és alacsony VOC-tartalmuk révén nincsenek hatással az emberi szervezetre.

Sokan a mészfestéket javasolják megoldásnak, de az csak abban az esetben jelent jó megoldást, ha minden évben történik egy tisztasági festés. Ha csak 3-4 évente, akkor egy penészölő szert tartalmazó szobafesték sokkal jobb döntés.

A legnagyobb penészirtó tévhitek: fehérítő és víz. Ezzel egyetlen gond van: az, hogy teljesen hatástalan. A klóros fehérítő túlzottan fel van higítva ahhoz, hogy kiirtsa a penészt. Az egyetlen kivétel, ha az olyan kemény felületen van, mint mondjuk a konyhapult. Általában viszont nem ott terem a penészgomba. A fehérítő komponensei megakadályozzák, hogy az anyag behatoljon olyan porózus felületekbe, mint mondjuk a fa vagy gipszkarton. Így pedig csak a felszínt „karcoljuk”, miközben a penész mélyen a fal belsejében is megbúvik. Az említett oldatból kizárólag a víz megy bele falba, így tehát a penész hamarosan újra megjelenik a fal felszínén is.