Tovább élnek azok az idős emberek, akik unokáikkal töltik az idejüket!

Egy nemrég közzétett tanulmány alapján kiderült, hogy azok a nagyszülők, akik unokáik körében tölthetik idejüket, 37%-al többet élnek, mint azok, akiknek nincs unokájuk.

A berlini kutatásban több mint 500, 70 éves vagy annál idősebb ember egészségi állapotát követték nyomon 1990 és 2009 között, kétévente interjút készítettek velük, és különböző teszteket végeztek el.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az idős emberek, akiknek unokájuk van mintegy 50% -al tovább éltek, az első interjú és tesztek elvégzése után még több mint 10 évig éltek. Ezzel szemben azok, akiknek nem volt unokájuk 50%-al hamarabb haláloztak el, vagyis már az első interjútól számított 5 éven belül.

“A kutatás arra adott választ, hogy mindenképp igen szoros kapcsolat áll fenn az unokák, és az idő emberek élettartama között, azonban egyelőre csak találgatni tudunk, hogy miért” – mondta Dr. David Coall, kutató.

Az egyik lehetséges ok mélyen a tudattalattiban kereshető, “régen ugyanis, a gyermekgondozás, az ehhez kapcsolódó segítség döntő fontosságú volt az emberi faj fennmaradása szempontjából.”

Valójában az unokák is profitálnak a nagyszülőkkel eltöltött időből. Az Oxfordi Egyetem kutatásai azt mutatják, hogy a nagyszülők fontos szerepet játszanak unokáik jólétében.

Azok a gyerekek, akik több időt töltenek nagyszüleikkel, érzelmileg sokkal kiegyensúlyozottabbak, és nem küzdenek viselkedési problémákkal. A nagyszülő-unoka kapcsolata az egyik legfontosabb kapcsolat a világon, az egész életet megalapozza, hatással van a gyerek harmonikus fejlődésére, és mindkettőjük testi-lelki egészségére.