Mako japán hercegnő lemond a rangjáról, hogy férjhez mehessen szerelméhez

Mako japán hercegnő a szerelem kedvéért lemond a címéről és a királyi családban kapott juttatásairól. A hercegnő arról az egyszeri, 1 millió dolláros fizetségről is lemond, amit a császári családtól kapna, hogy feleségül mehessen egyetemi évfolyamtársához. Ezt az áldozatot a japán hercegnő annak érdekében hozza meg, hogy előkészítse az utat a házassághoz, amit már néhány éve halogatnak.

Az egykori Akihito császár unokája, és a jelenlegi császár, Naruhito, unokahúga, a 29 éves Mako hercegnő, és egykori egyetemi évfolyamtársa, Komuro Kei, még 2017-ben jelentették be eljegyzésüket. Az esküvőt akkor még 2018-ra tervezték. Egy évvel később a pár úgy döntött, elhalasztja az esküvőt, azzal az indoklással, hogy több időre van szükségük a közös jövőjük megtervezéséhez. Ugyanakkor a vőlegény családjában adódott anyagi viták is hozzájárultak ehhez a döntéshez.

A japán törvények szerint az uralkodócsalád tagjai nem köthetnek házasságot olyan személyekkel, akik nem rendelkeznek nemesi ranggal, így Mako hercegnő kénytelen lemondani címéről.

Ugyanakkor a rangjukról lemondó családtagoknak joguk van egy egyszeri fizetséghez. A hercegnő azonban valószínűleg erről a körülbelül 1,36 millió dollárról (több mint 400 millió forint) is lemond a vőlegényét érintő nyilvános kritika miatt.


Mikor tartják meg az esküvőt?

Az NHK japán közszolgálati csatorna szerint az esküvő időpontját idén októberben hirdethetik ki. A császári családot képviselő hivatalos tisztségviselők azonban egyelőre nem erősítették meg ezt az információt. Egy helyi rádió, amelyik szintén a közeljövőben megtartandó esküvőről beszélt, nemrég felkutatta a New Yorkban tartózkodó vőlegényt.

Komuro Kei lófarokba kötött hosszú haja kisebb felháborodást váltott ki egyes japán Twitter-felhasználók körében. A vőlegény azóta elhagyta New Yorkot, és szeptember 27-én megérkezett Japánba, hogy előkészítsék közelgő esküvőjüket.

A helyi sajtó szerint a pár a jövőben az Egyesült Államokban tervez letelepedni.

A japán császári családban csak férfiak örökölhetik a trónt, és a női császári családtagok elveszítik státusukat, ha egy közemberrel kötnek házasságot. Ilyen körülmények között előfordulhat, hogy a császári családnak nem marad elég aktív tagja a közfeladatok ellátásához. Mivel Japánban női ágon nem öröklődik a trón, a császári monarchia veszélyben van: a jelenlegi uralkodónak, Naruhitónak egy lánya van. Testvérének, Fumihito koronahercegnek viszont két lánya mellett van egy fia, így jelenleg a 15 éves Hiszahito herceg az egyetlen, aki a jövőben örökölheti a trónt.

Mako hercegnő így nyilatkozott a vőlegényéről: „Kezdetben a ragyogó mosolya vonzott.” Az idő múlásával a hercegnő rájött, hogy jövendőbelije „őszinte, intelligens, szorgalmas és nagylelkű ember”.

A pár 2012-ben ismerkedett meg, és távkapcsolatban éltek, amíg a hercegnő az Edinburgh-i Egyetemen művészettörténetet tanult.