Férfinak álcázta magát, hogy orvos lehessen, és ő hajtotta végre a világon az első sikeres császármetszést

1865-ben 71 éves korában elhunyt egy James Barry nevű, rendkívül sikeres sebészorvos. Amikor azonban a házvezetőnője előkészítette a testet a temetésre, sokkoló felfedezést tett – Barry valójában nő volt.

Dr. James Barry 50 évig férfinak álcázta magát, hogy a 19. század egyik legsikeresebb sebésze lehessen.

Ma már tudjuk, hogy Dr. James Barry Margaret Ann Bulkley néven született, egy ír kereskedő lányaként. Abban az időben, amikor a nők nem részesülhettek felsőoktatásban, Margaret valaki másnak adta ki magát, hogy orvos lehessen, és egész életében meg is őrizte a titkát. De vajon hogy sikerülhetett ez neki? Főiskolai osztálytársai sejtették, hogy rejteget valamit – de arra gondoltak, hogy ez a valódi életkorával kapcsolatos, és nem is sejtették, hogy nő volt.

Haláláig sikerült megőriznie identitásának titkát

Amikor házvezetőnője, Sophia Bishop, 1865-ben előkészítette a holttestet a temetésre, és felfedezte a titkot, amit évtizedekig sikeresen őrzött, a történet hatalmas döbbenetet váltott ki az emberekből. Elképzelhetetlen volt, hogy sikerülhetett egy alig 1 méter 52 centi magas nőnek egész életében férfinak kiadni magát.

Elhunyt nagybátyja nevét vette fel

Margaret Ann Bulkley 1789 körül született Írországban, Corkban. Egy élelmiszerbolt tulajdonosának lánya volt, és nőként nem voltak túlságosan fényes kilátásai az életben. 19 éves korában azt mondta a bátyjának, hogy ha férfinak született volna, katona lenne. Ezután édesanyjával Londonba költözött, nagybátyja, James Barry mellé. Barry a Királyi Művészeti Akadémia tagja volt, és számos befolyásos embernek bemutatta az unokahúgát. 1806-ban, amikor meghalt, Margaret felvette a nevét, hogy felvételt nyerhessen az Edinburgh-i Egyetem orvostudományi karára.

Hogy iratkozott be az egyetemre?

Margaret Bulkley 1809-ben James Barry néven iratkozott be az Edinburgh-i orvosi egyetemre, ami az egyik legjobb volt Európában. Hosszú kabátot és magasított cipőtalpakat viselt, hogy magasabbnak tűnjön. Osztálytársai ugyan észrevették, hogy magasabb hangon beszél, de nem jöttek rá, hogy nő. Margaret, vagyis James még nyáron sem vette le a hosszú kabátot, ami elfedte nőies alakját.

Nagy szoknyavadász hírében állt

James Barry rendkívül temperamentumos személyiség volt. Kiabált a betegeivel, kémcsöveket csapott a falhoz, és még egy kapitányt is párbajra hívott. Hosszú karrierje során James gyakran szitkozódott és kacérkodott a nőkkel.

Ő végezte el az első sikeres császármetszést

Barry kivételes sebész volt, és katonakórházakat irányított. A legnagyobb eredmény, amit elért, hogy ő végezte el a világ első sikeres császármetszését, amelyet az anya és a csecsemő egyaránt túlélt. A műtétet 1826-ban végezte el, egy konyhaasztalon, Fokvárosban, érzéstelenítés nélkül.

Fotó: wikipedia.org Forrás