Kakeibo – a japán pénz-megtakarítási művészet, amely megváltoztatta az életemet

A kakeibo olyan módszer, amelyről azt állítják, hogy elősegíti pénzügyeinek hatékony megszervezését. Az ötlettel 1904-ben állt elő Hani Motoko, akit Japán első újságírónőjeként tartanak számon. A módszer nagyon egyszerű, könnyen alkalmazható, és segít, hogy a legjobb döntéseket hozd a pénzügyek terén.

A legtöbb embernek nincs szüksége sok dologra, és úgy dönt, hogy beéri a legszükségesebbekkel. Vannak azonban olyanok is, akik folyamatosan költekeznek, míg végül nem marad pénzük.

A rossz pénzügyi szokásoktól nem könnyű megszabadulni. Ez részben azért van, mert a vásárlás iránti szenvedély mélyen gyökerezik és a napi rutinunk része, alapját tartós érzelmi szempontok képezik.

Szerencsére, a kakeibo módszer már több mint 100 éve hatékonynak bizonyul az észszerű pénzügyi döntések meghozatalában.

Nincs szükség modern technológiára, csak egy füzetre és egy írószerre

Mint minden más költségvetési rendszer, ez is arra épül, hogy segít megérteni a pénzhez való alapvető hozzáállásodat, az összes kiadás és jövedelem nyilvántartásával.

A módszerhez csak egy füzetre és írószerre van szükséged, hogy feljegyezd az összes fogyasztási szokásodat. Kutatások bebizonyították, hogy a kézírás pozitív érzelmi állapotot vált ki, és tudatosabbá tesz az élet aspektusai iránt.

A módszer értelmében, mielőtt bármit is megvásárolnál, ami nem feltétlenül szükséges, a következő kérdéseket kell feltenned magadnak:

Tudok élni e nélkül a dolog nélkül?

Az anyagi helyzetemet figyelembe véve, meg tudom ezt engedni magamnak?

Hasznos lesz a számomra?

Van elég helyem ehhez a dologhoz?

Hol találkoztam először ezzel a dologgal? Egy üzletben, ahová csak unalmamban tévedtem be?

Milyen e jelenlegi érzelmi állapotom? Nyugodt vagyok? Stresszes? Boldog? Lehangolt?

Milyen érzelmeket vált ki belőlem ez a vásárlás? Boldogságot? Elragadtatást? Közömbösséget? És meddig tarthat ez az érzelmi állapot?

Amellett, hogy a kakeiobo módszer segített követni a pénzügyeimet, arra is késztetett, hogy elgondolkodjam a vásárlásaim okain. Ennek következtében elkezdtem könnyebben és gyorsabban meghozni jóval okosabb és kiegyensúlyozottabb döntéseket a kiadásaimmal kapcsolatban.

A kakeibo elsődleges célja nem az, hogy lemondj az élet apró örömeiről. Éppen ellenkezőleg, azt akarja elérni, hogy jobban megválogasd azokat. A módszer megalkotója legalábbis ezen az állásponton volt.

Az alábbiakban megemlítünk néhány más stratégiát, amelyek a pénzügyek tudatosabb kezelésére irányulnak:

1. Mielőtt megvásárolnál valamit, várj 24 órát. Ez segít megértened, valóban szükséged van az adott dologra vagy sem. Így a döntés végül még nagyobb elégtétellel tölthet majd el.
2. Ne engedd, hogy az árengedmények kísértésbe vigyenek. Ezek a leggyakrabban nem hoznak mást az életedbe, mint fölösleges kiadást.
3. Ellenőrizd rendszeresen az anyagi erőforrásaidat. Ez a szokás segít, hogy az ellenőrzésed alatt tartsd a pénzügyeidet, mert így jobban tudatában lehetsz a rendelkezésedre álló összegeknek, amikből költekezhetsz.
4. Fizess készpénzzel. A pénz fizikai átadása jobban tudatosítja benned a kiadásaidat. Emellett így könnyebben nyomon tudod követni a költségvetésedet.

Forrás: filantropikum.com