Ezért nincs kerítés az amerikai házak előtt

Az Egyesült Államokban, különösen a kertvárosokban, nem szokás kerítést építeni a házak elé.

A házak előtti területet leggyakrabban zöldövezet és parkolóhely foglalja el.

Ugyanakkor az amerikaiak a legtöbb időt a hátsó kertben töltik, ahol általában grillsütő, medence, további parkolóhelyek, vagy kiegészítő épületek is találhatók.

De miért nincs kerítés?

A legfőbb okok a hasznosságban és a helyi közigazgatási szabályozásokban keresendők. A hasznosság abban rejlik, hogy kerítés hiánya megkönnyíti a tűzoltók, mentősök, helyszínre érkező rendőrök munkáját.

A másik indok pedig az adminisztrációs és városi rendszer. A város arculatáról szóló döntéseket maga a város hozza meg minden település esetében. Ide tartozik többek között a házak arculatának és a környező terület kialakításának szabályozása is.

A telek megvásárlásakor az új tulajdonos megállapodást ír alá az építkezés és a megjelenés minden szabályának betartására, amelyben néha még a gyep maximális magasságát is meghatározzák.

Ugyanakkor a tulajdonos azt is magára vállalja, hogy gondozza, és megfelelő körülmények közt rendben tartja az ingatlant. Amennyiben ez nem történik meg, extrém esetekben a lakóközösség akár arra is kötelezheti, hogy eladja a házat, és elhagyja a területet.

Ezért olyan esztétikusak a lakóövezetek Amerikában, ezért hasonlítanak egymásra annyira az egyes házak a kertvárosokban, és mivel az ingatlan értéke a hozzátartozó zöldövezet állapotától is függ, az amerikaiak különös figyelmet fordítanak otthonuk külső megjelenésére.