15 módszer, amivel a villámtakarítás nagymesterévé válhatsz

Egy kutatás szerint a felnőttek heti 7-19 órát töltenek takarítással. Hogy kinél mennyi ez az idő, azt befolyásolja az életkor, a társadalmi státusz, az épület típusa, a helyiségek száma és persze maga a takarítási módszer is. Léteznek azonban olyan takarítási trükkök, melyek bárki számára könnyebbé és gyorsabbá tehetik a házimunkát, ezek következnek most! Próbáld ki őket, mert az összes nagyon eredeti!

1. Tisztítsd a zsalukat zoknival

A zsalukhoz nehezen lehet hozzáférni, a törlőrongy könnyen elakadhat valamiben. Egy régi zokni viszont nagyon jó szolgálatot tesz, ha felhúzod a kezedre és úgy törölgetsz!

2. Odaégett edények tisztítása alufóliával

Hogy könnyebben meg tudd tisztítani az odaégett edényeket, tepsiket, készíts egy gombócot alufóliából, cseppents rá mosogatószert, és ezzel dörzsöld át a felületet.

3. A ketchuptól újra ragyogni fog a sárgaréz

Egy szivacs segítségével körkörös mozdulatokkal oszlasd el a ketchupot a felületen. A maradékot egy ronggyal törölgesd le, majd mosd el a réz tárgyat. Ha a folt nagyon makacs, használhatsz hozzá sót is.

4. A tiszta ablakhoz használj szódabikarbónát és ecetet

Az ablaktokokban és a sarkokban könnyen megül a por és a szennyeződés. Szórj ezekre a helyekre szódabikarbónát, majd önts rá ecetet. Hagyd hatni 10-15 percig, majd egy fogkefével dörzsöld át a piszkos részeket. A maradékot ronggyal törölgesd le.

5. Tisztítsd a wc-t papírtörlővel és ecettel

Sokkal könnyebb lesz szépen kipucolnod a wc-t, ha végzel némi előkészületet. Ehhez néhány papírtörlőt itass át ecettel. Tedd őket a wc-be, és hagyd ott néhány órán át. Ezután már csak ki kell venned őket a wc-ből.

6. Fogkrémmel a csillogó csapokért

Hogy a csapok ragyogjanak, kend be őket fogkrémmel, majd egy szivaccsal mosd le.

7. Gumikesztyű a kárpitozott bútorok megtisztításához

Gumikesztyűvel az összes szőrt és hajat eltávolíthatod a kárpitozott bútorokról. Ezek a kesztyűk magukhoz vonzzák az ilyen szennyeződéseket.

8. A rozsdamentes felületeket tisztítsd borotvahabbal

A csapokat és egyéb rozsdamentes felületeket könnyem tisztává varázsolhatod, ha borotvahabot használsz, majd megszárítod a felületet.

9. Dióval eltüntetheted a karcokat a fa bútorokról

Az apró karcolások eltüntetéséhez diót vagy brazildiót is használhatsz a természetes olajtartalmuknak köszönhetően. Miután bedörzsölted velük a karcokat, töröld át a bútort egy puha, száraz ruhával. A karcok és egyéb sérülések ezután kevésbé lesznek láthatók.

10. Az alkoholtól fényesek lesznek a készülékek

A rozsdamentes acél készülékeket, pl. a mikrót, a vízforralót, a kenyérpirítót tisztítsd alkohollal. Ha háztartási alkohol nincs otthon, a vodka is jó lesz helyette. Csak néhány cseppre van szükséged, plusz egy puha rongyra, hogy ragyogóvá varázsold őket.

11. Használj tálcákat és kis tárolókat a fiók rendszerezéséhez

Hogy az apró dolgok ne keveredjenek össze a fiókban, és könnyebben megtalálhasd, amit keresel, használj kis tárolókat. Helyezd el őket a fiókban, és rendszerezd bennük a holmikat. Így minden a helyén lesz.

12. Használd tároláshoz a szekrényajtó belsejét

Ha a szekrényajtó belsejét is felhasználod tároláshoz, sok helyet takaríthatsz meg, ráadásul rendszerezheted is a dolgaidat. Tárolhatsz itt különböző flakonokat, keféket, üvegeket. Nagy felületük miatt a szobaajtók különösen ideálisak a tároláshoz.

13. Függőleges tárolás

A törölközőket és a ruhákat nem csak fektetve tárolhatod a fiókban. Tartsd őket függőlegesen, és rendezd sorokba. Ez a legkönnyebb módja, hogy megtaláld, amire éppen szükséged van.

14. Ágynemű tárolása

A vasalt és szépen összehajtogatott ágyneműt a legegyszerűbben az adott szett párnahuzatában tárolhatod.

15. Használj irattartót a tároláshoz

Az irattartót nem csak a fürdőszobában használhatod a wc-papír tárolásához, de nagyon jól kihasználható a konyhában is, pl. a sütőformák vagy más konyhai eszközök rendszerezésére.

BÓNUSZ

Hogy a wc-kefe ne ázzon szüntelenül a vízben, tedd a wc kagyló és a wc fedele közé, majd hagyd megszáradni.