Az érzelmek pszichológiája: ne vállalj felelősséget egy boldogtalan ember boldogságáért!

Biztosan te is érezted már úgy, hogy szeretnél megmenteni egy boldogtalan embert, jobbá varázsolnád az életét. Mielőtt azonban egy másik személy lelki egészségével foglalkoznál, inkább a saját pozitív hangulatodat próbáld megőrizni.

Egy egészséges lelkületű ember tisztában van a saját hiányosságaival, de megfelelő mértékben tudja használni a pozitív tulajdonságait is. Mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai, ez teljesen természetes dolog.

Nem létezik tökéletes ember, de vannak olyanok, akik számos megoldatlan pszichológiai problémát cipelnek a vállukon. Az egészséges személyiség tisztában van az érzéseivel, a személyes igényeivel, de a határaival és a lehetőségeivel is. Nem fél nyíltan beszélni az érzéseiről, konstruktív módon kezeli az élet kihívásait. Szabadon szeret és önállóan építi a boldogságát.

A partner megválasztásakor figyelembe kell venni az érzelmi érettségi szintet, ajánlott, ha mindkét fél azonos vagy nagyon közeli érzelmi intelligenciával rendelkezik. Ha egy alacsonyabb érzelmi szinten lévő partnerrel kerülsz kapcsolatba, akkor lehetséges, hogy csak lemerít, és rá fogsz jönni, hogy a Megváltó szerepe milyen káros hatásokkal jár.

Egy érzelmileg sérült személy mellett soha nem fogsz fejlődni, sőt, egy idő után úgy érezheted, hogy nagyon elakadt valami. Soha ne próbálj felelősséget vállalni egy boldogtalan ember boldogságáért.

Annyit megtehetsz, hogy meghallgatod, és ott állsz mellette, de mindenki saját maga kell megtegye a szükséges lépéseket az életében. A legjobb, amit tehetsz egy másik ember számára, hogy teret adsz neki, hogy megtalálja azokat a forrásokat, amelyek szükségesek a belső átalakuláshoz.