Milyen gyakran mosd a lepedőt?

Nyugodt álmod csakis akkor lehet, ha tisztának tudhatod a lepedődet. De vajon milyen gyakran kell kimosnod ahhoz, hogy valóban higiénikus legyen és ne kelljen aggódnod a piszok, no meg az anyagban megbúvó élősködők miatt? Elmondjuk!

Nem sokkal azután, hogy friss, tiszta lepedőt terítettél az ágyadra, az elkezdi magába gyűjteni a baktériumokat, az elhalt hámsejteket, a bőrről a zsírt, a poratkákat, a gombákat, a penészt, az izzadságot, az arcodról a smink, a testedről a testápoló maradványait. Mindezeket még betetőzheted, ha megvan az a rossz szokásod, hogy az ágyban eszel, hiszen az óhatatlanul lepottyanó morzsák és ételdarabok további rovarokat is vonzzanak.

Ennek ellenére az esélye annak, hogy magától a lepedőtől valamilyen betegséget vagy fertőzést kapj, nagyon kicsi. Azonban, ha hónapokig nem cseréled és nem mosod a lepedődet, már olyan problémákat kockáztatsz, mint a bőrfertőzések vagy az allergiák. Nem beszélve arról, hogy senki sem szeret piszkos ágyba bebújni a nap végén. Hogy az álmod nyugodt legyen, kövesd az alábbi tippeket!

Hetente mosd ki a lepedődet!

Ez egy általános szabály, de ha hajlamos vagy az izzadásra, kutyát vagy macskát tartasz vagy éppen beteg vagy, akkor ennél gyakrabban dobd be a gépbe a lepedődet! Ugyanakkor, ha minden este tusolás után bújsz ágyba és szóba sem jöhet, hogy ott egyél, elég, ha kéthetente mosod ki.

Használj magasabb hőmérsékletet!

Hogy ne csak mosd, de egyben fertőtlenítsd is a lepedőt, válassz magas hőfokot és hosszabb mosási ciklust. Minél forróbb a víz, annál több baktérium fog elpusztulni a mosás során.

Szabadban szárítsd!

Ha az idő enged, a legjobb, amit tehetsz, hogy hagyod a frissen mosott lepedőt a napon megszáradni. Az ultraviola sugarak természetes fertőtlenítő hatással bírnak, így ha a forró vizes mosás után kiteríted a lepedőt a napra, dupla hatékonysággal számolhatsz le a kórokozókkal. Ha szárítógépet használsz, azt is a legmagasabb hőfokra kapcsold. A kórokozók ellen ez is hatékony módszer.