A hóvirág legendája!

Valamikor élt egy Napsugár, ő volt a legkisebb és a legféltettebb leánygyermeke a fénylő Égboltnak. Éppen ezért az édesapja hagyta, hogy korlátok nélkül szárnyaljon arra, amerre a szíve húzza.

Egy szép napon Napsugár elhatározta, hogy kedve támad sétálni egy kertben, hát az a hely maga volt a földi mennyország. Beborította az illatosan hullámzó virágtenger, és enyhe tavaszi szellő fújdogált.

– Miért is nem választok egy illatos virágot? – tette fel a kérdést magának a Napsugár, és azzal lehajolt, leszakított egy virágot, a hajába tűzte, majd újra a levegőbe emelkedett.

A kert összes virága összedugta a fejét, és sustorogni kezdtek:

– Láttad ezt? Aranyruhája volt! Ilyen csoda szépséget eddig még sosem láttam. Milyen virágot tűzött a hajába?

– Biztosan egy rózsát! – mondta büszkén egy pirosan pompázó rózsabimbó, amelyen a harmatcseppek gyémántként csillogtak.

– Azt hiszem, nem közülünk választott – mondta egy sárga tulipán.

– Nem látja, hogy milyen szépek és illatosak vagyunk? – kérdezte méltatlankodva egy liliom.

A sarokban megbúvó kicsi, de illatos ibolya azt mondta, hogy a Napsugár biztosan egy lila testvérét tűzte a hajába.

Ekkor a másik sarokból halk sírdogálás hallatszott, egy pici törékeny hóvirág volt, aki azért könnyezett, mert a Napsugár hercegnő aranyruhája megkarcolta, amikor épp az egyik testvérét leszakította, és a hajába tűzte.

A Napsugár hercegnő meghallotta a sírást, és rögtön egy kis könnyszemet ejtett a hóvirág törött részére, amely rögtön összeforrt.

– Szegény kis virág, nagyon sajnálom, hogy szenvedést okoztam! Mit szeretnél cserében?

– Nem kérek semmit – mondta a kis hóvirág, és lehajtotta a fejét.

– Nem szeretnéd a rózsa szépségét, a tulipán büszkeségét, vagy a liliom illatát?

– Nem kérek semmit, köszönöm. Azonban, ha mégis valamivel meg szeretnél ajándékozni, küld el az első napsugarakat, hogy a hótakaró alól ki tudjanak bújni a testvéreim. Az emberek nagyon boldogok lesznek, hiszen tudni fogják, hogy eljött a tavasz.

A Napsugár lehajolt, megsimogatta a hóvirágot, majd visszament az égre. Azóta minden tavasszal az első virág, amelyik kibújik a hó alól, az a hóvirág.