Varázslatos trükk: Így változtasd át a hortenzia színét rózsaszínről kékre

A kék hortenzia semmiben sem különbözik a rózsaszíntől, csupán a színében. Ám ez nem egy elhanyagolható tényező, hiszen a kék szín ennél a virágnál igen ritka és az az árnyalat, amiben pompázni képes, egyedülálló a virágok között. Nem is csoda, ha a kerttulajdonosok szívesebben látják a kék hortenziát növényeik között, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Viszont egy ügyes trükkel könnyen elérhetjük ezt a csodás színváltást!

Természetesen nem fog egyik napról a másikra megtörténni a varázslat, de az erőfeszítés meg fog térülni!

A hortenzia kék különös árnyalat, amit talán úgy lehetne legjobban meghatározni, hogy az ibolya és a kék között foglal helyet a színskálán. A hortenzia virágának színét a talaj pH-értéke határozza meg. Minél lúgosabb a talaj, annál rózsaszínűbb a virág. Hogy ebből kék legyen – vagy hogy a már kék virág ne forduljon át rózsaszínbe -, növelnünk kell a talaj savasságát. A talaj pH-szintjének meghatározását az alábbi tesztel végezheted el:

Végy egy maroknyi földet, egészen kevés is elég.

Tedd egy kis tálba és önts rá ecetet.

Ha felhabzik, a talaj pH-szintje magas, kémhatása lúgos

Így változtasd meg a talaj pH-értékét!

Használj organikus összetevőket, hogy a talajt savasabbá tedd. Erre a célra kitűnő a kávézacc, a zúzott tojáshéj vagy a ledarált citromhéj is. Ezeket dolgozd bele a földbe a hortenzia körül és locsolj rá vizet. A kávézacc, a tojáshéj vagy a citromhéj pótlását folyamatosan végezheted. Alumínium szulfátot is használhatsz.

A talaj lassan, fokozatosan fog átfordulni lúgosból savassá, de nagyjából következő évre már a rózsaszín hortenziádon fel fogod fedezni a kékes árnyalatokat. Minél kékebbre szeretnéd a virágot, annál több savasságot biztosíts a talaj számára.