Hachiko, a hűséges kutya, aki 9 éven át várta haza gazdáját, miután az meghalt!

A kutya az ember leghűségesebb társa, aki feltétel nélkül szereti a gazdit, és ez a ragaszkodás nem múlik el akkor sem, ha a sors úgy hozza, hogy távoznia kell a gazdinak az élők sorából!

Hachiko, a hűséges kutya, aki 9 éven át várta haza gazdáját, miután az meghalt!

Hachiko 9 éven keresztül várta a gazdáját a pályaudvaron, miután az meghalt. A kutya minden nap hűségesen ugyanott állt a vonat érkezésekor óramű pontossággal, mint mindig azelőtt.

Hachiko minden nap várta, hogy gazdája, aki a közeli nagyváros egyetemén tanított hazaérjen, azonban a gazdi hirtelen elhunyt. Így vált Hachiko a hűség szimbólumává, és lett belőle világhírű kutya, akiről még filmet is forgattak.

Hachiko egy Akita Inu kutyafajta volt, 1923. november 10-én született Japánban, Akita tartományban. 1924-ben Hidesaburo Ueno egyetemi professzor, a tokiói mezőgazdasági egyetem tanszékének tanára fogadta örökbe. A két barát minden nap ugyanazt a rutint követte, reggel Ueno és Hachiko a Shibuya állomásra ment, ott a professzor vonatra szállt, a kutya pedig hazasétált, majd délután pontban 15:00-kor ugyanazon a helyen várta a gazdáját.

Fotó: Wikipédia

Hachiko 9 évig várta haza gazdáját

Sajnos a megszokott rutin 1925. májusában véget ért, ugyanis a professzor az egyik órája alatt súlyos agyvérzést kapott és meghalt. Szokásához híven aznap is várta délben a hűséges kutya az állomáson, de a professzor nem érkezett meg. Hachiko ezután még kilenc éven keresztül várta a gazdáját, de hiába.

Kezdetben az állomás alkalmazottai nem voltak annyira kedvesek a kutyával, de idővel annyira megszerették, hogy különféle finomságokkal is kényeztették. A kutya a hűség és a kitartás szimbóluma lett, a Shibuya község polgárai szobrot emeltek a tiszteletére.

Hachiko 1935. március 8-án halt meg, elhamvasztották, és Ueno professzor sírja mellé helyezték a tokiói Aoyama temetőbe. Bundája pedig a tokiói Nemzeti Tudományos Múzeumban található kiállítva.

Fotó: Wikipédia

Az adományokból állított bronzszobor pontosan ott áll, ahol annyi éven keresztül várta gazdáját a hűséges kutya. Az eredeti szobrot sajnos a második világháborúkor beolvasztották és lőszerként használták fel, de 1948-ban egy újabb szobrot kapott a szeretett kutyus.

Hachico történetéről film is készült, Richard Gere főszereplésével.