A Harvard professzora szerint „Egy 20 millió dolláros lottónyeremény sem fog boldoggá tenni” – de ez a 4 dolog viszont igen!

Mi tesz minket boldoggá az életben? Tűnődtetek már el ezen? Olyan egyszerű kérdésnek tűnik, de a választ szinte lehetetlen meghatározni, mert minden ember mást mondana.

Az egyik legvitatottabb válaszról a „pénz”-ről Dr. Sanjiv Chopra, a Harvard Egyetem professzora fejtette ki véleményét.

„Egy 20 millió dolláros lottófőnyeremény sem fog boldoggá tenni. Kutatások bizonyítják, hogy a lottónyertesek egy év elteltével ugyanott vannak, ahol az elején. Sőt van, aki még boldogtalanabbá válik.” – mondta el a professzor egy TED előadás alkalmával.

„A legtöbben óriási villára és menő kocsikra költik a pénzük. Vagy akár eljátsszák szerencsejátékokon. De a harmadik hónap végére a villa is csak egy ház, és a sportkocsinak is csak négy kereke van. Hozzászoksz… ”- véli a professzor.

Ezt a jelenséget a professzor „hedonic adaptation”-nek (élvezethez való hozzászokás) nevezi, ám Chopra megnevez 4 tudományosan bizonyított dolgot is, amely szoros összefüggésben van a boldogsággal.

1. Család és barátok

Szoros emberi kötelékek megléte nélkül hiába vadásszuk a boldogságot!

„Barátaidat bölcsen válaszd meg és élj meg velük minden apró jó dolgot” – tanácsolja Chopra. Sajnos napjainkban a magány reneszánszát éli, mert nagyon sokan szigetelődnek el a külvilágtól. Egy tanulmány szerint „a magány és az elszigeteltség olyannyira károsíthatja a szervezetet, mint napi 15 szál cigaretta”, míg a barátság „csökkenti az elhalálozás kockázatát és meggátolja egyes betegségek kialakulását.”

2. Megbocsájtás

„A megbocsájtásra való képesség felszabadít a gyűlölet és egyéb negatív érzelmek alól, amelyek amúgy nagy hatással lennének a boldogsághányadosra” – mondja Chopra, aki Nelson Mandelát hozza fel példának, mint a megbocsájtás egyik kiemelkedő figurájaként, aki 27 évnyi börtön után nem kívánt semmi rosszat fogvatartóinak.

A megbocsájtás óriási kihívás, és aki megbocsájt, önmagát kell elsősorban legyőzze, de ha sikerül semmihez sem fogható örömöt élhetünk át.

3. Adni

Chopra szerint önkéntes akciókban részt venni, másokon segíteni, adományozni, önkénteskedni óriási mértékben növeli az önbizalmat, ami boldogságot okoz. A tudat, hogy egy olyasvalakivel tettél jót, aki igazán rászorult igazi és hosszantartó örömforrás lehet.

4. Hála

„Van egy csodás idézet, amely azt mondja, hogy „ha nem ismered a hála nyelvét, sosem fogsz tudni a boldogságról beszélni.” Olyan egyszerű módokon lehet nap mint nap gyakorolni a hálát: csak gondold végig a napod és adj hálát azért, amiket átélhettél, tapasztalhattál.

„Adj időt magadnak arra, hogy eltűnődj azon, miért lehetsz hálás és tudatosítsd ezeket annak érdekében, hogy a pozitív energiákat bevonzd és a negatívakat kipucold az életedből.”