Tíz trükk a nagymamáinktól, amelyek még mindig működnek

Sosem árt egy kis praktikus tudás!

1. A vágott virág kétszer annyi ideig virít, ha a vizében egy fél aszpirint oldunk fel

A szegfű, a krizantém és sok más virág hosszú napokig szép dísze lehet asztalodnak, mert az aszpirin megakadályozza a víz poshadását. Ha nárciszod van, rajta egy csipet só segít, ha pedig dáliád, egy pici ecetet tegyél a vízbe.

2. Így tanítsd meg a gyereket a helyes tollfogásra

Tegyél a kicsi kezére egy befőttes gumit, majd ugyanezt a gumit tekerd át a toll szárán is. Így kialakul a stabil tartás.

3. Ha nem szeretnéd, hogy a kenyér morzsázzon szeletelés közben, márts a kést forrásban lévő vízbe

A frissen sütött kenyeret általában csak jó sok morzsa árán tudjuk szeletekre vágni. Ezt kiküszöbölheted, ha forrásban lévő vízbe mártod a kést.

4. A ruhán ejtett olajfoltot kiveszi a só

Csak szórd be sóval a foltot, majd dörzsöld rá egy kicsit. Pár perc múlva söpörd le. A só a zsír nagy részét magába szívja, így a ruhadarabot sokkal könnyebb lesz kimosni, de ha pici foltról van szó, akár teljesen el is tűnik.

5. Ha a tojás főzővizébe sót teszel, könnyebben lejön a héja

Bár a só sem tudja megakadályozni, hogy a tojáshéj felrepedjen főzés közben, az viszont biztos, hogy nem fog kifolyni a repedésen a tojásfehérje.

6. Rovarcsípésre egy szelet krumplit kell helyezni

Bármilyen bőrirritáció esetén hasznos lehet, ha egy szelet krumplit rögzítesz a viszkető csípésnyomra: nyugtatja a bőrt és enyhíti a viszketést.

7. Az odaégett ételt úgy távolíthatod el, ha az edényben sós vizet forralsz

Ha 3-4 evőkanál sót adsz a vízhez, majd 15-20 percen keresztül forralod, a legmakacsabb leégést is el tudod majd távolítani az edény aljáról.

8. Hívd segítségül a karórádat, ha az égtájat szeretnéd megállapítani

Persze nem az okosórát, ez annál régebbi trükk! Állj úgy, hogy az óramutató a Nap felé mutasson. Húzz egy képzeletbeli vonalat az egyeshez. Az egyes vonala és az óramutató vonala között lesz félúton dél. Délelőtt a Naptól jobbra lesz a déli égtáj, délután a Naptól balra.

9. A beszáradt körömlakkot hígítsd fel körömlakk lemosóval

Csupán pár csepp körömlakk lemosó is elég, hogy lakkod újra a régi állagú legyen, sőt, még egy kis fényt is ad neki. Ha viszont remeg a kezed, inkább csak óvatosan: a túl sok hígítás folyóssá teszi a körömlakkot és többé sosem lesz a régi.

10. A céklától elszíneződött kezedet citrommal tisztítsd meg

A szappan csak kiemeli a cékla vörös színét, ezért, ha halványítani akarod a tenyereden lévő foltokat, felejtsd el! Inkább fogj egy félbevágott citromot és dörzsöld be vele az elszíneződést. Forrás