9 lecke, amit csak a halál taníthat meg nekünk az életről

A halál megváltoztat bennünket. De az benne a legkülönösebb, hogy nem tudjuk, mi történik azokkal, akik meghaltak. Talán egy jobb világba kerültek, ha létezik egy ilyen világ.

Nem tudjuk, mi történik, és évszázadok óta kíváncsiak vagyunk rá. De sok szerető szellem van, aki halála után visszatért, hogy kommunikáljon a szeretteivel.

Ezek a szellemek szolgálhatnak ugyan némi bölcsességgel a halál utáni életről, de olyan bölcsesség ez, amit csak a halottak tudhatnak.

1. Karmikus megtorlás

Az a hit táplál bennünket, hogy a karmánk megbüntet, vagy megáld bennünket ebben az életben. Ez természetesen nem a mostani életünk karmája, hanem az előző életé.

Ez nyújthat állandó vigaszt, vagy éppen ellenkezőleg, aggodalmat, ha úgy gondoljuk, hogy elkövethettünk valami szörnyűséget az előző életünkben, és most ezért vagyunk boldogtalanok.

Ez azonban rendkívül rossz hozzáállás. A karma nem így működik, az előző életeidnek semmi közük sincs a jelenlegihez.

Ugyanakkor ez a gondolkodásmód kioltja a szikrát a jelenlegi életedben is, mert ha mindig előrelátóan és óvatosan cselekszel, nem marad semmi szórakozás az életedben. A karma nem egyszerűen a „szemet szemért” koncepciója, jóval több ennél.

2. Előre meghatározott cél az életben

Feltételezzük, hogy van valamilyen meghatározott célunk az életben. Talán így van, de túl sok időt töltünk el azzal, hogy megpróbáljuk megérteni, miért is vagyunk itt.

Idővel ez egyfajta megszállottsággá válhat, és a céljaink meghatározása lesz az életünk értelme. Szinte abszurd belegondolni, hogy is működnek ezek a dolgok, de ha belegondolunk, nem is kellene tudnunk, pontosan mi a célunk, legalábbis nem ilyen egyszerűen.

Ha tényleg megtudnánk, mire is vagyunk rendelve, az élet, mint célkeresés, értelmét vesztené. Igen, ez azt jelentené, hogy megvilágosodnál, de vajon tudnál így élni?

3. Semmi sem tart örökké

Klisének hangzik, de továbbra is ez a valóság egyik tagadhatatlan ténye. Minden folyamatosan változik, és ez ellen semmit sem tehetünk. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk elfogadni a változást, és nem hagyjuk, hogy túlságosan zavarjon minket.

Olyan ez, mint a hindu filozófiában, ahol a világ nem más, mint egy illúzió (Maya) – illékony.

4. Az élet csodálatos

Az élet nehéz lehet, és néha hibázhatunk, és tönkretehetünk dolgokat. Ezután pedig jön a megbánás, és ha a megbánás rosszabbodik, akár átoknak is érezhetjük az életünket. Néhányan talán egyenesen arra vágynak, bárcsak ne is léteznének.

De ez a gondolat csak azért létezhet, mert semmit nem tudunk a halálról. Az élet gyönyörű, még a hibái is. Meg kell próbálnunk jobban értékelni, ahelyett, hogy borzalmasnak neveznénk.

5. Ne ítélj el másokat

Gondolkodj nyitottan, és ne ítélkezz, mert ez olyan szűklátókörűséghez vezet, amely miatt képtelen leszel akár csak kapcsolatba lépni is a világ különböző részeivel.

Mint embereknek, részeseinek kell lennünk ennek a nagy világnak, és kapcsolatba kell lépnünk annak minden egyes elemével. Ne hagyd, hogy a szűklátókörűség és az ítéletek ketrecbe zárjanak. Gondolkodj nagy távlatokban, és tedd azt, ami szerinted a legjobb neked.

6. Tudd, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy várnád

Azért tervezünk meg bizonyos dolgokat, mert úgy gondoljuk, hogy a dolgok egy meghatározott irányban történnek majd. De az élet bizonytalan, és nem mindig kaphatjuk meg azt, amire vágyunk. A dolgok nem mindig alakulnak terv szerint, és hibák is becsúszhatnak útközben. De nincs olyan, hogy jó vagy rossz.

Lesznek olyan pillanatok, amikor úgy érzed, elvesztettél valamit, míg máskor úgy látod, a dolgok még jobban alakultak, mint vártad. Fogadd el mindkettőt, ez mind az élet része, és ez a hullámvasút éppen úgy gyönyörű, ahogy van.

7. A társadalom csak korlátozni fog minket

Próbáld meg elfelejteni mindazt, amit eddig megtanultál. Amit a társadalom tanítani próbál nekünk, az az évek során leszűrt tanulságok sorozata, és megtörténhet, hogy helytelen. Lehet, hogy igaznak hangzik, de mindannyian egyedi emberek vagyunk, és egyénileg kell eldöntenünk ezt a kérdést.

A társadalom csak akkor határozhat meg bennünket, ha megengedjük. Tanuld meg a saját szabályaid és feltételeid alapján élni az életedet, ne korlátozd magad arra, amit a társadalom tanít neked. Gondolj csak bele, te egy teljesen új emberi lény vagy, aki meghatározhatja, hogyan fog rá emlékezni a jövő nemzedék. Láss tisztán, és járd a saját utadat.

8. A szeretet a legcsodálatosabb ajándék, amit az emberek adhatnak és kaphatnak

Nem kell különösebben bizonygatnunk, hogy a szeretet csodálatos dolog. Olyan energia ez, amely ott kering minden emberben, és bár egyesek jobban átérzik, míg mások kevésbé, mindit ott van. Hatalmas és erőteljes energia.

Csak a halálunk után érthetjük meg igazán, mi is a szeretet, és mit jelent annak elvesztése. Ne vedd túl könnyedén, és ne is szégyenkezz miatta. Próbáld meg magadba szívni ezt az energiát, mert talán ez a legfontosabb dolog az életben.

9. A halál kellemes is lehet

A halál valóban komoly problémának tűnhet, hiszen ez „a vég”. De ha jobban belegondolsz, nem veszítsz olyan sokat. Igen, valóban elveszíted az evilági lényedet, és elhagyod a valóság síkját. De meglehet, hogy egy jobb helyre kerülsz, és jobb életet élhetsz.

A haláltól való félelem egyik oka az, hogy el kell válnunk a szeretteinktől. De ez nem így van. Eljutsz majd egy helyre, ahol megvárhatod, hogy a szeretteid is odaérjenek. A halál elkerülhetetlen, így, még ha hosszúra is nyúlik a várakozás, biztos lehetsz benne, hogy nemsokára megérkeznek majd.

Természetes, hogy félünk a haláltól, hiszen ijesztően hangzik. De itt az ideje, hogy elfogadjuk az elkerülhetetlent, eggyé váljunk ezzel a gondolattal, és hogy élvezzük az emberi életet, és éljük azt át minél teljesebben, amíg csak lehet.