Ezekkel a szavakkal tisztelgett nagyapja emléke előtt Harry herceg: „A grillezés mestere, legendás tréfamester és a végsőkig pimasz volt”

Harry herceg, aki vasárnap este visszatért Angliába nagyapja, Fülöp herceg temetésére, hétfőn egy üzenetet tett közzé, amelyben becsületes, éleseszű és jó humorú embernek nevezte a herceget.

„Mindig hitelesen önmaga volt, éleseszű, és bármilyen helyiségben feltudta hívni magára a figyelmet a varázsával, de azért is, mert soha nem tudtad, mit fog mondani. Úgy fognak emlékezni rá, mint a leghosszabb életű hitvestársra egy hivatalban lévő uralkodó mellett, mint kitüntetett katonára és mint hercegre.” – mondta Harry herceg nagyapjáról.

Ezután az üzenet személyesebb hangnemben folytatódik: „Számomra, ugyanúgy mint sokatok számára, akik elveszítettétek a szeretteiteket a tavalyi évben, ő a nagyapám volt: a grillezés mestere, legendás tréfamester és a végsőkig pimasz.”

Harry herceg üzenete alig egy órával azután érkezett, hogy bátyja, Vilmos herceg is tisztelgett Fülöp herceg emléke előtt.

A cambridge-i herceg azt mondta, a nagyapja vezette őt az életben, és hálás mindazért a kedvességért, amit Fülöp herceg a családja felé tanúsított.

„Nagyapám egy évszázados élete a szolgálat jegyében telt – szolgálta a hazáját, a Nemzetközösséget, a feleségét és a királynőjét és a családját.” – áll Vilmos herceg közleményében.

Az üzenetet a herceg a Facebook oldalán osztotta meg, és még egy képet is mellékelt, amelyen Fülöp herceg a dédunokájával, György herceggel látható.

„Szerencsésnek érzem magamat, amiért nemcsak remek követendő példaként volt jelen az életemben, hanem felnőttként is mindig számíthattam rá, a jó időkben és a legnehezebb napokon egyaránt. Örökké hálás leszek azért, hogy a feleségemnek ennyi éve volt, hogy megismerje a nagyapámat, és azért a kedvességért is hálás vagyok, amit a nagyapám adott neki. Soha nem fogom magától értetődőnek tekinteni azokat a különleges emlékeket, amiket a gyerekeim őrizhetnek a dédnagyapjukról, amikor értük jött a lovaskocsijával, és megfertőzte őket a kalandvágyával és a huncut humorával.” – nyilatkozta Vilmos herceg.

„A nagyapám rendkívüli ember volt, és egy rendkívüli generáció része. Katalin és én továbbra is azt tesszük, amit elvárna tőlünk, és támogatni fogjuk a királynőt az elkövetkező években. Hiányozni fog a nagyapám, de tudom, hogy azt akarta volna, hogy folytassuk a munkát.”

Fülöp herceg, aki 73 évig volt II. Erzsébet királynő férje, április 9-én hunyt el a windsori kastélyban. A herceget április 17-én helyezik örök nyugalomra, egy szűk körű vallási ceremónia után a windsori kastély területén lévő Szent György-kápolnában.