Egy neurológus üzenete a szülőkhöz: “Ne tanítsátok már 3 évesen olvasni a gyereket”!

“A lányom 3 éves, és már az összes betűt ismeri” – mondta dicsekedve egy anyuka.

A mostani szülők akkor elégedettek, ha gyermekük minél fiatalabb korban olvas, ír, és lehetőleg legalább egytől tízig számol is. Senkinek nincs már türelme kivárni, hogy a gyerek elérje az iskolaérettséget, és akkor induljon el az úton.

Van, aki úgy gondolja, hogy minél hamarabb kezd el írni-olvasni a gyerek, annál okosabb lesz. De valójában mennyire hasznos is ez a gyakorlatban? Egy híres orosz pszichológus, neurológus, Tatyana Chernicovskaya szerint minden gyereknek megvan a saját egyéni fejlődési ritmusa, és nem szabad ebbe beleavatkozni. Azzal, hogy siettetjük a dolgokat, semmi jóra nem megyünk!

“Amikor egy szülő azt mondja, hogy 2 évesen olvasni tanítja a gyerekét, én csak annyit szoktam mondani, hogy ez egy nagy butaság. Ebben a korban még nincs az olvasáshoz kifejlődve a gyerek agya” – mondta a szakértő.

Nem lehetetlen egy ekkora gyereket megtanítani olvasni, sok szorgalommal és kitartással el lehet érni, hogy már 2-3 éves korában olvasson, viszont nem sok haszna van. Ebben az életkorban a gyerek legfontosabb feladata, hogy játsszon, és pozitív életenergiával töltődjön fel.

A gyerekeket nem szabad leterhelni olyan információáradattal, amelyet nem tudnak még feldolgozni abban az életkorban. 2-3 éves korban inkább a mozgásfejlesztésre és a motorikus képességek fejlesztésére kell odafigyelni.

Ahelyett, hogy a betűkkel és a számokkal fárasztanánk a gyereket, inkább tegyük oda, hogy minél többet modellezzen, rendszerezze a tárgyakat szín-, és forma szerint, rajzoljon, vágjon ki egy nem túl éles ollóval különböző formákat. Ezek a tevékenységek sokkal fontosabbak még ebben az életkorban, mint az írás-olvasás. Forrás