Miért esznek az emberek Japánban a földön ülve?

Bár az ebédlőasztalnál nyugodtan ülni nagyon kényelmes lehet, ez nem feltétlenül a legjobb dolog az egészségednek. Sok időt töltünk a munkahelyen ülve, és hazatérünk, miközben a kocsiban vagy a tömegközlekedési eszközökön ülünk, hogy otthon újra leüljünk és vacsorázzunk. De a legtöbb japán család a földön ülve étkezik, és valószínűleg nem is találsz székeket, még Japán ötcsillagos éttermeiben sem.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy Japánban az emberek a padlón ülve esznek, és nem csak azért, mert a japán otthonok jellemzően nagyon kicsik. Valójában ez a szokás olyan sok egészségügyi előnnyel jár, hogy érdemes kipróbálni.

1. Segíti az emésztést.

Amikor keresztbe tett lábbal ülsz a földön és eszel, egyúttal erőfeszítés nélkül jógázol is. Ezt a keresztbe tett lábas ülőhelyzetet sukhasanának hívják, és úgy vélik, hogy növeli a gyomor véráramlását, segítve az étel könnyű emésztését, valamint a legtöbb vitamin és tápanyag megszerzését. Amikor előrehajolsz, hogy ételt vegyél a tányérodról, majd visszamész a kiindulási helyzetbe, hogy lenyeld, erősíted a hasi izmokat, ami viszont megakadályozhatja a puffadást.

2. Segíthet a fogyásban.

A padlón ülni, miközben eszel elősegíti a bolygóideg jobb működését. Amikor emésztőrendszered felszabadítja a leptin nevű hormont, az jelet küld a bolygóidegnek, hogy tele van, és ennek az idegnek a megfelelő működése megakadályozhatja a túlevést.

3. Rugalmasabbá tesz.

Ha túl hosszú ideig ülsz egy széken, akkor a hátad megfájdulhat, és végül megterhelheti a gerinc porckorongjait, a földön ülve pedig a térd és csípő kinyújtózik. Továbbá ez a testtartás arra kényszerít, hogy minden falatnál kinyújtózkodj, így megakadályozza a görnyedést, és erősebbé teszi a hátadat és a válladat.

4. Segíthet tovább élni.

Ha könnyedén fel tudsz emelkedni törökülésből, mindenféle támogatás nélkül, akkor valószínűleg tovább élsz. Kiderült, hogy a földön ülni evés közben, és naponta többször felkelni az egyik legegyszerűbb módszer, amellyel további éveket adhatsz az életedhez.

5. Egészséges állapotban tartja az ízületeidet.

Ha sokáig ülsz egy széken, akkor a csípőd megmerevedik. A padlón ülve azonban megnyújthatod a csípődet és a bokádat, rugalmasabbá téve az ízületeidet. Egyes ülő testhelyzetek, például a térdelés és guggolás, pihenés közben is működtetik az izmainkat, mivel arra ösztönöznek, hogy használjuk azokat az izmokat, amelyek egy széken ülve nem aktívak.

6. Javítja a testtartásodat.

Ha egy szék nem támasztja meg a hátadat, az arra ösztönzi, hogy dolgozzanak az izmai, ami viszont előnyös a testtartásod számára. Ügyelj azonban arra, hogy kerüld a görnyedést, mert az hátfájást okozhat.

7. Megnyugtatja az elmédet.

A jógázás evés közben megnyugtatja az elmédet is. Ha az elméd nyugodt, akkor jobban élvezheted az ételeket, és csak addig fogsz enni, amíg jól nem laksz.

Próbáltál már a földön ülve enni?