A legnépszerűbb retro játékok, melyeket te is imádtál gyerekként – A legtöbb ma is aktuális

Emlékszel a gyerekkori kedvenceidre, melyek nélkül sose indultál volna el oviba-suliba? Moncsicsi, Ki nevet a végén vagy a jó öreg felhúzhatós csibe? Nem is gondolnád, de ezek többsége most is kapható a játékboltokban. Nézd meg összeállításunkat, és idézd fel a régi szép időket!

Fantasztikus, amikor szembejön veled kedvenc gyerekkori játékod. Aztán felfedezed a játékboltok kirakatában vagy a webáruházak oldalain. Innen már csak egy lépés vagy kattintás, és máris együtt eleveníthetitek fel emlékeidet a gyerkőccel. A következők biztos nem okoznak majd csalódást:

Mindig csak a moncsicsi….
Kinek volt otthon legalább egy moncsicsije, vagy inkább kettő, három? Moncsicsiből sosem volt elég a 80-as években. A kulcstartótól a nagy játékbaba méretűig rengeteg kivitelezésben létezett, volt köztük összecsippentett kezű, hüvelykujját cumizós vagy szempilláját bájosan rebegtető. Puha testét plüssbunda borította, és egyszerűen jó volt megölelgetni ezt a majomszerű, beazonosítatlan kis lényt. Az eredeti “Monchichi” amúgy Japánból származott, és megalkotója azért hozta létre, hogy szeretetre és egymás iránti tiszteletre sarkallja a fiatalokat. Webshopokban most is megtalálod.

Felhúzható játékcsibe
A retro fémjátékok közül talán a legviccesebb a felhúzható játékcsibe. Egy kulccsal gyorsan életre kelthető, és csőrével fél percig is képes dobolni az asztalon. Parányi, szórakoztató kis kedvenc retro játékboltokból vagy online kereskedésekből, esetleg használtan is beszerezhető.

Ki nevet a végén…
A klasszikus táblás társasjáték gyerekzsúrok és vendégségek elmaradhatatlan tartozéka évtizedek óta. Elődje, a Kocog és kidob már a ’60-as, ’70-es években hódított. A játék nagyon egyszerű, már három-négy évesek is próbálkozhatnak vele kis segítséggel. Nagy csaták, kiütések, veszekedések után pedig az győz, aki mind a négy bábujával elsőként ér a célba. A Ki nevet a végén most is bármelyik játékboltban megtalálható. Sose megy ki a divatból.

Takarékoskodj a fém kutyaházas persellyel
Ugye mindenki emlékszik az első megtakarított fillérjeire, forintjaira, melyeket a fém kutyaház nyelve nyelt el? Egy pöcköt félre kellett fordítani, és máris megjelent a piros kutyanyelv, melyre ráhelyezhetted a megspórolni kívánt pénzérmét. Akkoriban jóval többet ért, mint most. Az inflációtól eltekintve a dizájn maradt, ugyanezt a perselyt bármikor megvásárolhatod most is nagyobb és nevesebb játékboltokban.

Gazdálkodj okosan!
Ha már a takarékoskodásnál tartunk, nem maradhat ki a Gazdálkodj okosan! Sokan játszottuk és sokáig, gyakran órákon át, mert lakásvásárlás és -berendezés volt a cél. Azt sajnos nem tudhatták a játék készítői, hogy a lakásvásárlás körülményei a felnőtt generáció számára mostanra jócskán megváltoztak, a játékkal mindenesetre jól szórakoztunk gyerekként. A mondanivalója most is aktuális, kicsit talán magasabb értékéket használ, de érdemes egy új kiadásút beszereznünk.

Ugró béka
Mi az: zöld és hatalmasat ugrik a konyhakövön? Persze, hogy a rugós, zöld műanyag béka, ami minden családban megfordult. Összenyomtuk a rugóját, aztán pár másodperc múlva anyáinkat rémisztette halálra a hirtelen felugrással. Gyerkőcöd is biztosan élvezni fogja, ha beszereztek egyet. Pár használt játék oldalon és retro játékboltban valószínűleg nyomára bukkansz a vicces játékhüllőnek.

Pötyi
Mindenki szeretett pötyizni. Egy nagy, tüskeszerű táblába kellett beleszurkálni a kis színes, gombafejre emlékeztető pötyiket, és tarkábbnál tarkább képeket varázsolhattál belőle. A mérete miatt kisebb gyerkőcöknél állandó felügyeletet igényel, a nagyobbak már szabadon garázdálkodhatnak vele. Rerto webshopokban hozzáférhető.

Azok a vicces matrjoska babák
Lecsavartad és kiemelted a belsejét. Aztán megint lecsavartad, és előbukkant a következő baba. Ezt ötször eljátszottad, mire a végére értél, a legkisebb fabábuig, mely körülbelül a kisujjad mérete volt. A színesre festett, orosz játék inkább dekorációs elemként szerepelt a szocreál háztartásokban. Most már számtalan változatban létezik, egymásba pakolt színes műanyaghordók formájában például remek készségfejlesztő 1-2 éveseknek.

Tologatós puzzle
Vigyázz, még mindig függőséget okoz! Kis műanyagtábla, benne összefűzött műanyagnégyzetek, melyeket ide-oda húzogatva előbb vagy utóbb előbukkan a kívánt ábra. Imádtunk órák hosszat szórakozni vele. Most sem kell nélkülöznöd ezt a kikapcsolódási formát, ha gyerkőcödnek beszerzel egyet a netről, és elvagy vele, míg ő alszik. Csak vigyázz, mert ha felébred, nem biztos, hogy visszaadja.

Változatok amőbára
Rengeteg fejtörést okozott már sokunknak ez a páros stratégiai társasjáték a téli, nyári szünetben. Általában azért kaptuk, hogy a szünidő alatt se felejtsük el az agyunkat használni. Két összeillesztett, lyukacsos műanyaglapból állt, melybe felülről kellett piros és kék korongokat csúsztatni, míg vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan össze nem gyűlt össze öt. Ugyanezt játszottuk amúgy kockás papíron titokban az óra alatt suli időben is.

A retro játékok száma természetesen végtelen. Ha újabb ötleteid vannak, szívesen látjuk kommentben! Jó szórakozást! Forrás