9 nyújtó gyakorlat, ami 4 hét alatt újjávarázsolja a tested

A nyújtás egy nagyon fontos mozgásforma, amit sokan alábecsülnek. Nagy hiba, hiszen a nyújtás a testet sokkal hajlékonyabbá és rugalmasabbá teszi, csökkenti a fájdalmat és az érzelmi állapotot is képes javítani.

A következő nyújtási gyakorlatoknak nagy hasznát vehetik azok, akik sokat ülnek egy helyben és túl elfoglaltak, hogy időt szánjanak a sportolásra. Egy masszázs hatásával is felérnek és könnyen kivitelezhetőek.

Nyak nyújtás

A bagoly gyakorlat azokat az izmokat mozgatja át, amelyek a szegycsont és a kulcscsont felett helyezkednek el és a fülekig húzódnak.

Egyenesítsd ki a felsőtestedet, lassan hajtsd jobb oldalra a fejedet, hogy az állad a vállad fölé kerüljön, a fejed pedig párhuzamos legyen a talajjal.

Ebben a pózban tartsd ki 30 másodpercig, majd ismételjen balra is.

A nyak és a hát felső részének nyújtása

Ülő helyzetben egyenesítsd ki a hátad és a csípődet tartsd stabilan. Hajlítsd be könyöknél a karjaidat és tedd a kezedet a fejed hátsó részére, majd ebben a pózban húzd az álladat a mellkasod felé.

Tartsd így 30 másodpercig, majd ereszd a fogást és lassan emeled fel a fejed

Váll nyújtása

A sas póz segít nyújtani a váll hátsó részét és a hát felső részét.

Emeld fel a karjaidat, majd csavard össze őket magad előtt először úgy, hogy a jobb karod, majd úgy, hogy a bal karod legyen alul. A kézfejeddel és az ujjaiddal mutass felfelé a plafon irányába. A felkarod legyen párhuzamos közben a talajjal.

Tartsd így 30 másodpercig mindkét oldalon.

A 90-90-es gyakorlat a deltaizmot és a mellizmokat nyújtja. 

Állj be az ajtófélfák közé, emeld fel a karjaidat úgy, hogy a felkarod párhuzamos legyen a talajjal és könyöknél behajolva az alkar ráfeküdjön függőlegesen az ajtófélfára. Egyenesítsd ki a hátadat és lépj előre az egyik lábaddal.

Tartsd így 20-30 másodpercig, majd ismételj 3x.

Hát felső részének nyújtása

Ez a gyakorlat a csuklyás izmot nyújtja.

Emeld fel a jobb karodat, hajlítsd be könyöknél és nyújtsd hátra a fejed fölött, hogy meg tudd érinteni tenyérrel a hátad felső részét. Helyezd a bal kezed a jobb könyöködre és finoman told le a könyököd.

Tartsd így 20-30 másodpercig, majd ismételj a másik oldalon.

A pillangó szárnyak a hát és mellkas izmait nyújtják.

Nyújtsd ki oldalra a karjaidat és hajlítsd be könyöknél, majd helyezd a vállcsúcsodra az ujjaidat. Húzd hátra a könyökeidet, mintha megpróbálnád őket összeérinteni.

Tartsd így 5-10 másodpercig, majd elől érintsd össze a könyököket szintén 5-10 másodpercig.

Deréktáji nyújtás

Ez a gyakorlat a deréktáji izmokat, a hasizmokat és a lábizmokat is nyújtja. 

Állj szorosan közel egy falfelülethez, hogy az egész gerinced ráfeküdjön. Lassan csússz lefelé a falon, miközben a térdeidet behajlítva a combjaid párhuzamosak nem lesznek a talajjal.

Tartsd így a pózt 10 másodpercig, majd térj vissza kiinduló helyzetbe és ismételj 8-12x.

A törzscsavaró gyakorlat a hát és a törzs mélyebben fekvő izmait nyújtja.

Ülj le egy székre és tartsd a talpadat a padlón. Csavard el a törzsedet, de csípődet ne mozdítsd el közben. Tartsd a gerincedet nyújtott állapotban. Helyezd a kezdet tarkóra.

Tartsd így 10 másodpercig, majd ismételd meg a másik oldalra is. Végezd el 3-5x.

Superman gyakorlat

Feküdj le hason a talajra, nyújtsd egyenesen a karjaidat és a lábaidat, majd emeld fel őket a talajtól, miközben a törzsed lenn marad. Próbáld közben behúzni a hasad, beszívni a köldököd.

Tartsd így a pózt 2 másodpercig, majd térj vissza kiinduló helyzetbe és ismételj 10x.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!