13 dolog a házban, amit az emberek rögtön észrevesznek, amikor vendégségbe mennek

Gyakran előfordul, hogy vendégek érkeznek hozzánk, és csak néhány óra áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a lehető legjobb állapotba hozzuk az otthonunkat. Ilyenkor általában már nincs időnk teljesen kitakarítani a házat, csak maximum összepakolni kicsit a szanaszét hagyott apróságokat. Nagy segítségünkre van azonban, ha tudjuk, hogy melyek azok a dolgok, amik vendégségbe érkezve leggyakrabban felkelti az emberek figyelmét.

1 Bejárati ajtó

d31ebc52608aca5e0ff44569b4

A legtöbb ember ritkán fordít figyelmet a bejárati ajtóra takarítás közben, pedig ez az első dolog, amit meglátnak az emberek, amikor vendégségbe érkeznek. Néha észre sem vesszük, hogy mennyire koszos, vagy mennyire tele van mondjuk a gyerekek ujjlenyomataival.

Az első benyomás azonban mint mindig, a vendégek fogadásakor is elengedhetetlen, így mindig ügyeljünk rá, hogy tiszta és rendezett legyen.

2 Cipőtartó szekrény

19692558fd87dcff49fcacfff0

Az ajtón belépve az esetek 99%-ában a cipős szekrény az, amit először meglátnak az emberek a házban. Ha ez katasztrofális állapotban van, az máris rányomja a bélyeget a házunkra. Hasonló a helyzet a kulcsokkal és a szanaszét dobált kabátokkal/sálakkal, ezért mindig ügyeljünk rá, hogy csak azokat a dolgokat tartsuk az előszobában, amit mindennap használunk. A többit pakoljuk el olyan helyre, ahol nem lehet látni.

3 Szag a házban

d4f46151e3b094f46f1b90f4af

Nagyon fontos, és árulkodó tényező, már csak azért is, mert a házban tartózkodó személyek annyira megszokják, hogy nem veszik észre például a tegnap este sütött büdös hal szagát, stb. Nem véletlen, hogy a családtagok gyakran úgy jönnek haza, hogy “mi ez a büdös?”, miközben az otthon lévők nem is éreznek semmit. Az otthonunk illata nagyon fontos a vendégek fogadásakor.

4 Csaptelep és mosdó

68a162542cad697cbcf14c8d1b

Amint a vendégek beléptek a házba, leellenőrizték a cipős szekrényt, és jó nagyot szippantottak a levegőbe, az első utuk általában a fürdőszobába vezet. Itt várhat rájuk a következő trauma, hiszen sokszor a házban élők észre sem veszik például a vízköves csapot, vagy a reggeli fogmosás közben mosdó szélére ragadt fogkrémet.

Egy vendég azonban igen, és ez roppan gusztustalan tud lenni, ezért mindig figyeljünk oda, hogy rendben legyen a mosdó, és annak környéke.

5 Szappan

a5806a557fadaebea4f497fbf0

A szappan állapota szintén nagyon árulkodó. Egy szétaszalódott csonka kis szappandarab még a legmodernebb, legszebb fürdőszoba hangulatát is képes porig rombolni. Hasonló a helyzet a folyékony szappanadagolóval, ami néha kritikán aluli állapotban tud lenni, ezért figyeljünk oda, hogy rendszeresen tisztítsuk, vagy cseréljük azt.

6 Törölköző

8caa7e5140962fa3a59d223f0b

Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor vendégségbe érkezve számtalan törülközőt látunk egymás hegyén-hátán, és egyszerűen nem tudjuk eldönteni, hogy melyikbe törölhetjük a kezünket, és melyikbe nem. Mindig egyértelműen jelezzük a vendégek felé, hogy melyik a kéztörlő törülköző, és ezt jól különítsük el a többitől – ezzel sok kellemetlen és igazság szerint gusztustalan helyzetet elkerülhetünk.

7 Fésűk és hajkefék

7ea94c5d19a887c5562a683878

A fésűk minden otthonnak egy nagyon érzékeny pontját képezik, mivel legtöbbször nincs állandó helyük, ezért csak szanaszét hevernek valahol a fürdőszobában, rosszabb esetben a házban. Ezzel még semmi baj sem lenne, egy leharcolt állapotú, hajcsomókkal teli fésű azonban roppant gusztustalan hatást nyújt, ezért mindig figyeljünk oda, hogy pakoljuk el a fésűket, amikor vendégek jönnek hozzánk.

8 Konyhaasztal

ef56555dc1940a856ace10374e

Általában itt gyűlnek össze a vendégek, hogy beszélgessenek, ezért értelemszerűen prioritást élvez az állapota. A konyhaasztal mindig középpontban van, tehát távolítsuk el róla a felesleges dolgokat, ügyeljünk arra, hogy új, de legalábbis tiszta terítő legyen rajta, és a vendégek a kényelmes, kipárnázott székekért is hálásak lesznek nekünk, még ha nem is feltétlenül teszik ezt szóvá.

9 Csészék és poharak

5cfb7a56d5946acd6d81786588

Függetlenül attól, hogy milyen italt kínálunk a vendégeinknek, mindig fontos ellenőrizni azok állapotát, tálalás előtt. Előfordul ugyanis, hogy a mosogatógép nem tisztít le minden szennyeződést, vagy például foltos marad a pohár. Ez rossz benyomást kelt a vendégekben, senki sem szeretne inni ilyen pohárból, és néha inkább mégis megteszik, mert szóvá téve még kellemetlenebb helyzeteket tud szülni. A vízfoltok egyébként egy papírtörlő segítségével is könnyedén eltávolíthatók.

10 Tükrök

8e1abb53a2a579e6106f81c25f

Egy másik dolog, amiről nem szabad elfeledkezni a vendégek fogadása előtt, ez pedig a tükrök állapota. A tükrök tisztítása nem igényel komolyabb munkát, csak egy nedves, szöszmentes mikroszálas kendőre van szükségünk, és máris könnyedén eltávolíthatjuk a rajtuk lévő foltokat, ujjlenyomatokat és egyéb koszokat.

11 Kanapé

f0e8a75881be9557c9115cf36b

Ha gyerekek vagy háziállatok vannak a házban, akkor bizony előfordul, hogy a kanapé nem éppen a legtisztább hely a házban. Hamar úrrá lehetünk azonban a problémán, ha egy porszívó segítségével gyorsan átporszívózzuk őket a vendégek érkezése előtt – ezzel eltávolíthatjuk a leginkább kényes dolgokat, például a hajszálakat, szőrszálakat, morzsákat a kanapéról.

12 Könyvespolc

10d5a95269bf8dec51de9a0667

A könyvespolcok és szekrények, különösen a nyitottak, sok figyelmet igényelnek. Mi persze legtöbbször annyira megszokjuk az egymás hegyén-hátán bedobált könyveket, hogy fel sem tűnik azok rendezetlensége, a vendégek számára azonban igen. Ha szeretnénk jó benyomást kelteni, akkor feltétlenül tegyünk egy kis rendet a könyvek között, mielőtt megérkeznek.

13 Egyéb apróságok

d13b07589fb903bea414289e89

A vendégek fogadása előtt ne feledkezzünk meg róla, hogy a szanaszét hagyott apró részletek is sokat tudnak rontani az otthonunk összhatásán. Ilyenek például a hajgumik, számlák, gyógyszerek, hajcsatok, és egyéb személyes tárgyak, amik a mi személyes kényelmünket szolgálják a mindennapokban, a vendégeknek azonban csak annyi fog feltűnni belőlük, hogy nem szoktunk elpakolni magunk után.

Bónusz: 5 háztartási trükk, amivel 15 perc alatt rendet tehetünk az otthonunkban a vendégek érkezése előtt.

1. Ha a vendégek már az utca végén járnak, akkor értelemszerűen nem lesz időnk elmosogatni a konyhai csap körül összegyűlt edényeket. A leggyorsabb ilyenkor, ha egyszerűen bedobáljuk őket a mosogatógépbe vagy a sütőbe, ahol garantáltan nem lesznek szem előtt a vendégeknek.

2. Felejtsük el a hálószoba rendbetételét és az ágyazást, egyszerűen csukjuk be az ajtót. Ez több okból is praktikus lehet, mivel így ide bevihetjük gyorsan azokat a dolgokat is, amiket nem szeretnénk, hogy a vendégek meglássanak, például az éppen száradó ruhákat.

3. A házban szétszórt különböző tárgyakat dobáljuk bele egy szennyes kosárba, és ezek is mehetnek be a hálóba. Majd elpakoljuk őket, ha a vendégek elmentek.

4. Nem árt, ha mindig van kéznél otthon néhány melaminos koszradír. Az ilyen varázsszivacsok segítségével minden kosz pillanatok alatt eltávolítható például a konyhában és a fürdőszobában egyaránt.

5. A konyhában esetlegesen uralkodó kellemetlen szagok eltüntetéséhez vegyünk elő egy serpenyőt, és keverjünk össze benne 3 evőkanál ecetet egy pohár vízzel. Forraljuk néhány percig a tűzhelyen. Az ecet segít semlegesíteni a levegőben lévő kellemetlen szagokat, ezután pedig ha kicsit kihűlt, az egészet a mosogató lefolyójába önthetjük, ami szintén gyakori forrása a kellemetlen szagoknak – tehát így két legyet üthetünk egycsapásra.