10 dolog, ami 30 éves kor felett a testeddel történik

30 éves korunk után testünk különböző változásokon megy keresztül, és közülük néhány meglepő lehet számunkra. Például annak ellenére, hogy tapasztaltabbak vagyunk, az agyunk valójában kisebb lesz. Ha észrevetted, hogy 30 felett kevésbé izzadsz, akkor ez is az öregedési folyamat része.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a szakértők mit mondanak az agyunkban és a testünkben 30 éves kor felett bekövetkezett változásokról, és szeretnénk megosztani veletek.

1. Az agyad kisebb lesz.

Nem, az agyad nem növekszik a korral. Valójában éppen az ellenkezője történik. Ha idősebb leszel, az agy bizonyos részei zsugorodnak. Naponta körülbelül 50 000 neuront veszít 30 éves kor felett. De nincs ok a pánikra, mert agyunk tudja, hogyan kell alkalmazkodni.

Azt is megállapították, hogy az agy térfogata az életkor előrehaladtával 40 év felett évtizedenként körülbelül 5%-kal csökken. Ezek a dolgok befolyásolják a memóriát, különösen az epizodikus memóriát.

2. Kevesebbet izzadsz.

Nagyon jó tudni, hogy a nők az életkor előrehaladtával másképp izzadnak. Néhány változás a menopauzához, vagyis a hőhullámokhoz kapcsolódik, de az is kiderült, hogy a verejtékmirigyek (főleg a hónaljban) az életkor előrehaladtával zsugorodnak. Ennek eredményeként kevésbé érzékenyek és csökkentik a verejtékképződést.

3. Ritkábban fázol meg.

Emlékezz csak magadra, amikor gyerek voltál. Amíg szüleink dolgozni mentek és jól érezték magukat, mi meghűlés miatt hiányoztunk az iskolából. Jó hír nekünk. A tüsszögés és a köhögés ritkábban fordul elő, ha öregszünk. Amikor eléred a középkort, már sok betegségen átestél, és az immunválasz átfogóbbá vált.

4. Az ízérzékelésed gyengül.

Ízérzékelésed az életkor előrehaladtával tompulhat, emiatt pedig még kevésbé érdekelhet az evés. A legtöbb ember elveszíti ízlelőbimbóinak egy részét, különösen 60 éves kora után. Ezért az idősebb emberek gyakran fogyasztanak több cukrot és sót tartalmazó ételeket. Ugyanez történik a szaglásoddal is.

5. Kevesebb az izomtömeged.

Az öregedés egyik legjellegzetesebb hatása az izomtömeg csökkenése. Ennek eredményeként gyengülünk. 30 éves kor után évtizedenként körülbelül 3-8%-kal csökken. Ez az arány 60 éves kor után még inkább csökken.

6. Az anyagcseréd stabilizálódik.

A kutatók azt állítják, hogy anyagcserénk az életkor előrehaladtával stabilizálódik, és úgy tűnik, hogy a legkritikusabb időszak 50-60 év körül van. 80 után lassúvá válik, de végül befejezi a stabilizáció folyamatát. Tehát ez azt jelenti, hogy a súlyunk nem fog nagy változásokon átmenni. Kevesebb kalóriát fogunk égetni, ugyanakkor idősebb korunkban kevesebbet fogunk enni, mint a fiatalabbak.

7. Személyiséged stabilizálódik, és azzá válsz, aki vagy.

Ha tinédzser éveidet nagyon érzelmes állapotban töltötted, és a 20-as éveid olyan időszak volt, amikor megpróbáltál valamit bizonyítani a világ számára, 30 éves korod után nyugodtabb leszel. A kutatók szerint a személyiségünk stabilizálásának állandósulása 30 és 50 éves kor között történik.

8. Körmöd lassabban növekszik.

A kutatók azt találták, hogy fiatal korunkban a körmeink gyorsan növekednek. Ezt először Dr. William Bean vette észre, aki megfigyelte, hogy a bal oldali hüvelykujja körme 0,123 mm/nap sebességgel nőtt. 67 éves kor után ez az arány napi 0,095 mm-re csökkent. Ezeket a változásokat a lassabb vérkeringés okozhatja.

9. A fogaid kevésbé lesznek érzékenyek.

A fogaid is kevésbé lesznek érzékenyek, és ez azért történik, mert a dentin (a kemény belső szövet) az életkor előrehaladtával erősödik, a fog külső zománca és központi idege között. Ez az erősödés érzékenységvesztést okoz.

10. Boldogabbnak érzed magad.

Amikor gyerek vagy, általában jól érzed magad az életben. Aztán ez az érzés csökken, amitől válság módba kapcsolhatsz. Hagyományosan az öregedést a fizikai és pszichoszociális állapot hanyatlásának időszakának tekintik, de a kutatók tulajdonképpen azt tapasztalták, hogy amikor öregek vagyunk, még boldogabbnak és elégedettebbnek érezhetjük magunkat. Kevesebb depressziót és nagyobb optimizmust is tapasztaltak.

Szerinted mi a legszebb az öregedésben? Melyik kor volt a legboldogabb számodra?