Vitatkoztok? Így fejezd be 7 féleképp gyorsan, mielőtt rossz véget érne a történet

Egy párkapcsolat sem fenékig tejfel, főként, ha épp nehezebb időszakban vagytok.

A viták göröngyös lejtőjén nagyon könnyű megbotlani és olyat mondani a partnernek, amit szinte azonnal megbánunk. A jó modor és etikett nem áll meg egy nézeteltérés küszöbén, sőt, pontosan ezekben a helyzetekben érdemes még jobban odafigyelnünk egymásra.

Hogyan törjük meg az élces hangulatot és mentsük a menthetőt? Összegyűjtöttünk 7 olyan módszert, amelyek pont ilyenkor jönnek igazán kapóra:

7. Ne kritizáld!

Csak elharadzik a helyzet, mihelyst kritizálsz valakit, főként amikor ezt akarattal teszed. Inkább magyarázd el, hogyan hat rád a tette.

6. Ne becsüld alá az érzelmeket!

Mondd ki, mit érzel és adj esélyt a partnerednek is ugyanerre. Mindenkinek joga van a saját érzelmeihez. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

5. Ne a legrosszabb megérzéseidet vedd alapul!

Előbb kérdezz, utána ítélkezz! A legrosszabb megérzések legtöbbször alaptalanok, és olyan mélyre húzzák a gondolatokat, ahonnan nagyon nehéz visszajönni lelkileg.

4. Ne nézd le a partnered!

Lehet, hogy a párodnak épp nincs igaza, vagy pont te vagy a tájékozottabb a témában… Akkor is tiszteld és viselkedj úgy vele szemben, ahogyan Te szeretnéd ezt viszont.

3. Ne kend másra a saradat!

A hibáztatás nem megoldás, ráadásul olaj a tűzre. Amennyiben nem a veszekedés a cél, az időt fordítsátok inkább a közös megoldáskeresésre!

2. Ne hánytorgasd fel a múltat!

Nem érdemes elővenni a régmúlt sztorikat, mert csak vitába torkollik a beszélgetés. Ha valamit nem tisztáztál időben, próbáld meg lenyelni. A bántalmakat azonnal tisztázzátok, akkor nem marad senkiben tüske.

1. A párkapcsolat két nézőpont találkozása

Gyakorta felejtkezünk meg a párunk szemszögéből megvizsgálni egy szituációt, és ez heves vitához vezet. A kompromisszumkészség és a rugalmasság közelebb hoz egymáshoz!