Az amerikai neurológus szerint: „Ezek az olcsó és mindenki számára elérhető ételek csodákat tesznek az aggyal”

David Perlmutter, amerikai orvos legújabb könyvében kefir, fokhagyma vagy tarlórépa fogyasztását javasolja, hogy jó formában tartsuk az agyunkat.

Az Egyesült Államokban jelenleg hódító trend szerint a neurológiai betegségek kezelésének egyik módja a mikrobiom, vagy bélflóra megfelelő gondozásában rejlik, vagyis kifejezetten a bél és az agy közötti kapcsolatban, írja a 20minutes.fr.

Az amerikai neurológus, David Perlmutter, az „Agyépítők – Hogyan gyógyítja és védi agyunkat az egészséges bélflóra – egy életen át” című könyv szerzője szerint létfontosságú az egészséges mikrobiom fenntartása a szervezetben a depresszió, a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, az autizmus és más betegségek megelőzése érdekében. A klasszikus tanácsok mellett, amelyek bioélelmiszerek fogyasztását, a feldolgozott ételek és konzervek kerülését javasolják, az orvos felsorol néhány olyan élelmiszert is, amely hosszú távon védi az agyat.

Az első csoportot „probiotikus” élelmiszerek alkotják, vagyis azok, amelyek hasznos baktériumokat tartalmaznak. Ide tartoznak az erjesztett ételek, különösen a savanyú káposzta, valamint azok a tejtermékek, amelyek bifidobaktériumokat és lactobacillusokat tartalmaznak. Dr. Perlmutter szerint a baktériumok több szempontból is fontos szerepet töltenek be a szervezetünkben.

„Biztosítják a bélfal egészséges állapotát, kiegyensúlyozzák a szervezet pH-értékét, antibiotikumok, vírusellenes szerepet játszanak, megerősítik az immunrendszert és szabályozzák a gyulladásokat” – mondja a neurológus, aki joghurt, kefir (erjesztett, kecsketej alapú élelmiszer), kimcshi (hagyományos koreai erjesztett étel zöldségekből és csípős paprikából), savanyított káposzta és pácolt ételek fogyasztását javasolja.

Az agy védelme érdekében javasolt továbbá az alacsony szénhidráttartalmú étrend, annál is inkább, mivel a modern táplálkozás a túlzott mennyiségű cukrok és gabonafélék bevitelén alapul. Dr. Perlmutter kijelenti, hogy „minél több cukrot fogyasztunk, annál inkább sérül a mikrobiom. A 20. század zsírokban és rostokban gazdag étrendje után az emberek áttértek egy magasabb szénhidráttartalmú étrendre, és ez az agy különböző megbetegedéseihez vezetett”.

Így egy magas cukortartalmú és alacsony rosttartalmú étrend túlzott béláteresztést eredményezhet, zavarja az immunrendszer működését és növeli az általános gyulladások kockázatát, amely az agyra is hatással lehet. A fogyasztásra javasolt ételek között szerepelnek a zöld színű zöldségek, a hagyma, paradicsom, tök, napraforgómag, fehérjék (tojásból, vad halból, tenger gyümölcseiből, baromfiból és marhahúsból) és a fűszerek.

Dr. Perlmutter szerint az agy jó egészségi állapota megőrizhető olyan élelmiszerekkel is, amelyek jótékony zsírokban gazdagok, ezt a tézist azonban nem fogadja el egyhangúlag a szakma. Ez az elmélet a Boston Egyetem kutatói által a 2000-es években végzett Framingham-tanulmányon alapul, amely a teljes koleszterinszint és a kognitív teljesítmény közötti összefüggést vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy „a legalacsonyabb koleszterinszint összefüggésben áll a szerény kognitív teljesítménnyel, a gondolkodás, figyelem, koncentráció és a verbális folyékonyság szempontjából”. Ez pedig arra utalhat, hogy a koleszterin szerepet játszhat az agy védelmében. Ebben a kategóriában az ajánlott ételek közé tartozik az extra szűz olívaolaj, a szezámmag, a tisztított vaj, az olajbogyó, a sajtfélék és a magvak.

A polifenolokban gazdag élelmiszerek szintén jótékony hatással bírnak az agyra. Ez a kategória azokat a természetes anyagokat foglalja magában, amelyek segítenek megőrizni a bélflóra baktériumainak egészségét.

„A növények polifenolokat termelnek, hogy megvédjék magukat. Hatékony antioxidánsok, amelyeknek hatását szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, rák vagy cukorbetegség esetében is vizsgálják” – mondja az orvos. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ezek jelenléte az étrendben csökkenti az oxidatív stresszt, ezáltal pedig a neurológiai betegségek kialakulásának kockázatát. Ezeknek az élelmiszereknek a csoportjába tartozik a bor, a tea, a kávé és a csokoládé.

A probiotikumokban gazdag ételek a bélbaktériumok „kedvelt” tápanyagai, amelyek biztosítják szaporodásukat. Ezen baktériumok hiányában nem tudnánk megemészteni az ételt. Perlmutter szerint a probiotikumoknak számos előnyük van: csökkentik a hasmenés lehetőségét, védenek a vastagbélrákkal szemben, segítik az ásványi anyagok felszívódását és megakadályozzák az elhízást, mivel teltségérzetet idéznek elő. Ajánlott a fokhagyma, hagyma, tarlórépa, póréhagyma és spárga fogyasztása (mindez nyersen).

A szűrt víz szintén fontos szerepet játszik az agy védelmében, mivel az emberi belek a kezdetekben nem alkalmazkodtak a klór felszívódásához, de ez elengedhetetlenül fontos a tiszta csapvízhez. A vízszűrő segít korlátozni a vegyi anyagok testre gyakorolt ​​hatását. Forrás